Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inspectorii AIEA au ajuns în orașul Zaporojie, aflat la două ore de centrala nucleară

Echipa de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns în orașul Zaporojie, aflat la două ore de mers cu maşina de centrala nucleară, aflată în orașul Energodar.

UPDATE 17:27 Directorul AIEA, Rafaelo Grossi, a susținut o conferință de presă după ce a ajuns în orașul Zaporojie alături de echipa sa.

„Este o misiune care încearcă să evite un accident nuclear şi să păstreze această importantă centrală nucleară, cea mai mare din Europa”, a declarat directorul AIEA.

Echipa AIEA a ajuns în orașul Zaporojie

Un convoi a condus echipa formată din 14 inspectori, condusă de şeful AIEA, Rafael Grossi, care a părăsit Kievul în cursul dimineţii, conform News.ro.

Oraşul se află în mod normal la aproximativ două ore de mers cu maşina de centrala nucleară, dar nu este clar cum sau când echipa va ajunge la faţa locului, având în vedere complexitatea trecerii în zonele aflate sub controlul Rusiei.

Citește și
zaporojie, centrala nucleara
Ucraina acuză Rusia că bombardează culoarul de trecere al inspectorilor AIEA spre centrala nucleară Zaporojie

Înainte de a pleca cu echipa sa spre Zaporojie, miercuri dimineaţa, Grossi le-a spus reporterilor că plănuiesc să petreacă ”câteva zile” la centrală şi că va oferi mai multe declaraţii ulterior.

Delegaţia AIEA va rămâne probabil în capitala regiunii Zaporojie peste noapte înainte de a încerca să viziteze instalaţia nucleară din oraşul Energodar, joi, relatează Reuters.

Grossi: Suntem pregătiţi, AIEA este pregătită

„După şase luni de eforturi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se mută în centrala nucleară Zaporojie”, a declarat, anterior, Grossi.

El a subliniat că misiunea AIEA trebuie să îndeplinească „o sarcină foarte importantă acolo” şi ”să „evalueze situaţia, să contribuie la stabilizarea situaţiei cât de mult poate”.

„Sunt foarte conştient de relevanţa acestui moment. Suntem pregătiţi, AIEA este pregătită”, a adăugat el.

Grossi conduce o delegaţie de 14 experţi care vor inspecta instalaţia, în timp ce temerile cresc cu privire la un potenţial accident nuclear pe fondul bombardamentelor recente din zonă.

„Mergem într-o zonă de război, într-un teritoriu ocupat. Acest lucru necesită garanţii explicite nu numai din partea Federaţiei Ruse, ci şi din partea Republicii Ucraina. Şi am reuşit să asigurăm garanţiile”, a conchis el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult