Două rachete, lansate din Coreea de Nord. Una a zburat „anormal”
Nordul a promis răspunsuri „ofensive şi copleşitoare" la un nou exerciţiu militar american cu Coreea de Sud şi Japonia, relatează AP, preluat de news.ro.
Statul Major Interarme a precizat într- un comunicat că rachetele au fost lansate la un interval de 10 minute, în direcţia nord-est, din oraşul Jangyon din sud-estul Coreei de Nord.
Prima rachetă a zburat 600 de kilometri (370 de mile), iar a doua rachetă 120 de kilometri (75 de mile). Coreea de Sud nu a precizat unde au aterizat rachetele. Coreea de Nord testează de obicei rachete către apele sale estice, însă distanţa de zbor a celei de-a doua rachete a fost prea scurtă pentru a ajunge în aceste ape.
Purtătorul de cuvânt al Statului Major Interarme, Lee Sung Joon, a declarat ulterior, în cadrul unei şedinţe de informare, că a doua rachetă a suferit un posibil zbor anormal în timpul etapei iniţiale a zborului său. El a declarat că, în cazul în care racheta ar fi explodat, resturile acesteia s-ar fi împrăştiat probabil pe sol, deşi nu au fost raportate imediat pagube. Lee a declarat că este în curs o analiză suplimentară a lansării celei de-a doua rachete.
Presa sud-coreeană, citând surse militare sud-coreene neidentificate, a raportat că este foarte probabil ca a doua rachetă să se fi prăbuşit într-o zonă interioară a Nordului.
Potrivit relatărilor, prima rachetă a aterizat în apele din largul oraşului Chongjin din estul Nordului.
Statul Major Interarme a condamnat lansările Nordului drept o provocare care reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii în Peninsula Coreeană. Acesta a declarat că Coreea de Sud menţine o disponibilitate fermă de a respinge orice provocări din partea Coreei de Nord în conjuncţie cu alianţa militară cu Statele Unite.
Lansările au avut loc la două zile după ce Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia şi-au încheiat noile exerciţii trilaterale multidomeniu în regiune. În ultimii ani, cele trei ţări şi-au extins parteneriatul trilateral de securitate pentru a face faţă mai bine ameninţărilor nucleare în evoluţie ale Coreei de Nord şi asertivităţii crescute a Chinei în regiune.
Exerciţiul "Freedom Edge" a fost menit să sporească gradul de sofisticare al exerciţiilor anterioare cu exerciţii simultane aeriene şi navale menite să îmbunătăţească apărarea comună împotriva rachetelor balistice, războiul antisubmarin, supravegherea şi alte abilităţi şi capacităţi. Exerciţiul de trei zile a implicat un portavion american, precum şi distrugătoare, avioane de luptă şi elicoptere din cele trei ţări.
Duminică, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a emis un lung comunicat în care a denunţat cu fermitate exerciţiul "Freedom Edge", calificând parteneriatul SUA-Coreea de Sud-Japonia drept o versiune asiatică a NATO. Acesta a declarat că exerciţiul a distrus în mod deschis mediul de securitate din Peninsula Coreeană şi a conţinut o intenţie a SUA de a asedia China şi de a exercita presiuni asupra Rusiei.
Comunicatul precizează că Nordul va "apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele statului şi pacea în regiune prin contramăsuri ofensive şi copleşitoare".