Dispută pe Twitter, între Netanyahu și Erdogan, în urma conflictului din Gaza. FOTO
Galerie foto
Disputa din mediul virtual a izbucnit în urma violențelor din Fâșia Gaza, soldate cu zeci de morți și mii de răniți. Protestele de la granița cu Israelul au izbucnit, luni, odată cu mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a descris incidentele de luni drept un genocid şi a numit Israelul un stat terorist. De asemenea, Erdogan a anunţat că, vineri, va avea loc un marş pentru a protestat faţă de uciderea palestinienilor.
Ca răspuns, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a scris, pe Twitter, că preşedintele turc, fiind un susţinător al Hamas, "ştie totul despre terorism şi masacre”, potrivit The Times of Israel.
"Erdogan este printre cei mai mari susținători ai Hamasului și nu există nici o îndoială că el înțelege bine terorismul și masacrele. Eu sugerez să nu ne predice moralitatea".
Liderul de la Ankara a mai adăugat că "Netanyahu este premierul unui stat apartheid care a ocupat un popor fără apărare, timp de 60 de ani, încălcând rezoluțiile ONU. El are sângele palestinienilor pe mâini și nu își poate acoperi crimele prin atacarea Turciei. Vrei o lecție de umanitate? Citiți cele 10 porunci", a încheiat președintele.
Liderii mondiali au condamnat și și-au exprimat îngrijorarea față de numărul mare de decese din Gaza, în timp ce SUA au acuzat în mod direct Hamas.
Ca urmare a incidentelor petrecute la începutul săptămânii, tensiunile dintre cele două state au crescut. Astfel, Turcia i-a cerut ambasadorului israelian să părăsească ţara după ce forţele israeliene au ucis 60 de palestinieni şi au rănit alţi 2.400 în timpul protestelor de luni de la graniţa cu Fâşia Gaza, scrie Reuters.
"Ambasadorul Israelului a fost informat că trimisul nostru în Israel a fost chemat înapoi pentru consultări şi că ar fi potrivit ca şi el să se întoarcă în ţara sa pentru o vreme”, a declarat o sursă din Ministerul de Externe din Turcia.
Hamas este un grup militant islamist din Fâșia Gaza și pe care SUA o numește o organizație teroristă. Israelul și-a apărat acțiunile, invocând necesitatea de a-și apăra frontierele și de a-și proteja cetățenii de violențele despre care se spune că era condusă de Hamas, care a ucis sute de israelieni începând cu anii 1990. Palestina a declarat că protestele erau pașnice, iar demonstranții neînarmați.
Sursa: CNBC
Etichete: Turcia , israel , ambasada SUA , Recep Erdogan , hamas , benjamin netanyahu
Dată publicare: 16-05-2018 20:58