Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Discurs emoționant la Summitul ONU: ”Suntem la începutul unei extincţii în masă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele mici sunt mai preocupate de protejarea mediului şi de măsuri concrete pentru combaterea încălzirii globale - e concluzia Summitului ONU încheiat luni seară la New York.

O coaliţie de 77 de ţări mai mici au anunţat că se obligă să atingă nivelul de zero emisii până în 2050, dar de pe listă lipsesc cele mai poluante state ale lumii, între care China şi Statele Unite .

Într-un discurs încărcat de emoție, susținut în plenul Adunării ONU, activista suedeză Greta Thunberg le-a transmis liderilor mondiali să ia în serios avertismentele oamenilor de știință.

Greta Thunberg, activist: ”Suntem la începutul unei extincţii în masă... şi voi puteţi să discutaţi doar despre bani şi basme despre eterna creştere economică. Cum îndrăzniţi?”

Deși nu era așteptat să participe la discuțiile despre problemele climatice, președintele american Donald Trump și-a făcut apariția în sală, alături de vicepreședintele Mike Pence - amândoi cunoscuți pentru poziția sceptică pe care au adoptat-o în privința încălzirii globale.

Citește și
Greta Thunberg
Greta Thunberg, reacție furioasă la ONU: „Mi-aţi furat visele cu vorbele voastre”

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: ”Cred în aer curat şi în apă curată şi toate ţările ar trebui să colaboreze şi să ia măsuri pentru ele. E foarte, foarte important”.

În cadrul discuțiilor au luat cuvântul lideri din câteva zeci de state - unii au prezentat rezultatele măsurilor luate până acum, alții au anunțat planuri drastice.

Katrin Jakobsdottir, premierul islandez: ”În Islanda, în proporție de 100%, energia electrică și căldura provin din surse regenerabile. A fost dificil? Da. A costat? Da. Dar trecerea la energie curată a fost, probabil, cea mai bună investiție pe care am făcut-o”.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: ”Până în 2030 vrem să reducem emisiile de dioxid de carbon cu 55% comparativ cu anul 1990, iar până în 2050 vrem să fim neutri din punct de vedere climatic. Până în 2038, cel mai târziu, vrem să eliminăm definitiv termocentralele pe cărbuni”.

În acest timp, câteva sute de protestatari au blocat circulația pe străzile din Washington și au cerut guvernului american măsuri concrete pentru protejarea planetei.

Protestatar: ”Credem că e necesar să dăm peste cap ordinea actuală şi activităţile obişnuite pentru că problemele climatice sunt vechi şi nu s-a făcut nimic pentru îmbunătăţirea lor”.

O reacție a venit și de la Vatican, unde Papa Francisc a susținut că problema e una politică.

Papa Francisc: ”Trebuie să ne întrebăm dacă există voinţa politică pentru a aloca mai multe resurse umane, financiare şi tehnologice. Trebuie să asigurăm o viaţă mai bună pentru generaţiile următoare. E viitorul lor, nu al nostru”.

Summitul Națiunilor Unite vine la o zi după ce Organizația Meteorologică Mondială a publicat noi date care arată că perioada 2014-2019 a fost cea mai caldă de la începutul măsurătorilor meteorologice.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult