Cumătrul lui Putin, „trădătorul” pe care Kievul l-a oferit Moscovei, în schimbul a 200 de cetățeni ucraineni
Your browser doesn't support HTML5 video.
Însă, pe fondul tensiunilor în creștere, Ucraina și Rusia au efectuat un schimb neașteptat de prizonieri, cel mai mare de la începutul războiului. Printre aceștia, sunt și peste 100 de luptători ai batalionului „Azov”, considerați eroi, după rezistența din buncărele combinatului siderurgic din Mariupol.
Rusia a eliberat 215 prizonieri de război, inclusiv comandanții batalionului Azov. Care, timp de săptămâni, au condus rezistența în orașul Mariupol, ascunși în buncărele și tunelurile uriașei oțelării Azovstal și sunt văzuți ca niște eroi în Ucraina.
Ucraina îl acuză de trădare pe MedvedchukAu fost eliberați și zece străini capturați în Ucraina.
În schimb, Ucraina a trimis înapoi 55 de luptători ruși, dar și pe politicianul și oligarhul ucrainean pro-rus, Viktor Medvedchuk, acuzat de trădare.
Vasil Maliuk, șef interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei: „Am schimbat 200 de cetățeni ai Ucrainei cu domnul Medvedchuk. Vreau să remarc că Medvedchuk, nu doar că îl are pe Putin ca naș (n.r. - fiica lui este fina lui Putin), este și un trădător de stat, trădarea lui a fost temeinic documentată”.
Șeful administrației președintelui Zelenski a sărbătorit "succesul extraordinar" al negocierilor după o "muncă titanică", desfășurată cu ajutorul Turciei și cu un rol surpriză al Arabiei Saudite. Prin aceste țări au fost - sau urmează să fie aduși, în Ucraina, prizonierii eliberați.
Zelenski a spus ca super-eroii care le-au ținut piept rușilor din reduta de la Azovstal vor rămane în Turcia, până la sfârșitul războiului.
Pe de altă parte, președintele ucrainean s-a adresat Adunării Generale a ONU, printr-un mesaj înregistrat. A cerut mai mult sprijin militar, a detaliat ceea ce a numit crimele de război comise de invadatorii ruși în Ucraina și a cerut instituirea unui tribunal special al ONU pentru a pedepsi Rusia pe scena mondială.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Iar acesta este primul punct al planului nostru de pace. Elementul cuprinzător. Pedeapsa. Pedeapsă pentru agresiune. Pedeapsă pentru încălcarea frontierelor și a integrității teritoriale. Pedeapsă care trebuie să fie în vigoare până la restabilirea frontierei recunoscute internațional. Până când agresiunea se oprește. Sancțiunile împotriva agresorului fac parte din formula de pace. Blocarea comerțului și a relațiilor cu agresorul fac parte din formula de pace”.
Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe: „Măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei vor fi prezentate imediat, cât mai curând posibil, în coordonare cu partenerii noștri. Vom continua să sprijinim eforturile de furnizare a echipamentelor militare pentru Ucraina atât timp cât este nevoie”.
La adunarea generală a ONU, liderii lumii au continuat să condamne invazia rusă în Ucraina, dar și amenințările nucleare făcute de Vladimir Putin.
Joe Biden, președintele SUA: „Ei fac amenințări nucleare iresponsabile invocând armele nucleare ale Statelor Unite. Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”.
Biden a cerut ca ONU să tragă Rusia la răspundere: „Pentru că, dacă națiunile își pot urmări ambițiile imperiale fără consecințe, atunci punem în pericol tot ceea ce reprezintă această instituție – totul”.
Însă, întrebat ulterior dacă se pregătește un răspuns suplimentar la cea mai recentă escaladare a lui Putin, Biden a lăsat avertismentul său să vorbească de la sine.
Dar amenințările cu arme nucleare vin mai departe de la Kremlin.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că "toate armele din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice", ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate de Rusia de la Ucraina.
Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat că referendumurile organizate de responsabili pro-ruşi numiţi de Moscova, precum şi autorităţile separatiste, în mari zone ale teritoriului ucrainean ocupat de ruşi, vor avea loc. Votul pentru așazisele consultări populare, începe de mâine.
"Republicile din Donbas şi alte teritorii vor fi primite în Rusia . Nu exista cale de intoarcere" - a declarat Medvedev.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina , razboi , vladimir putin , Kiev , moscova , viktor medvedciuk
Dată publicare: 22-09-2022 20:00