Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum vede un doctor român din Malmo exemplul suedez de gestionare a pandemiei. ”Nu e un eșec, ci doar o strategie diferită”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În prima parte a anului, mulți au privit Suedia ca pe un model de urmat în pandemie, pentru că acolo nu s-au aplicat nici un fel de restricții, chiar și purtatul măștilor a fost opțional.

 

Doar că în ultima lună situația s-a deteriorat rapid, adică au crescut foarte mult atât numărul de noi infectări, cât și cel al persoanelor internate la Terapie Intensivă.

Despre cum s-a ajuns aici discutăm cu Laura Ghibu, chirurg maxilo-facial în orașul sudez Malmo. Bună dimineața, doamna doctor. Care este explicatia eșecului suedez?

”Eu nu aș defini strategia suedeză ca un eșec, este doar o strategie diferită, abordată de autoritățile suedeze, bazându-se foarte mult pe psihologia poporului suedez”, a declarat doctorul Laura Ghibu pentru Știrile PRO TV.

”Noi nu avem foarte mulți oameni internați la terapie intensivă, dacă stăm să comparăm cu ce se întâmplă în Europa, deoarece autoritățile suede au avut un program de apărare a categoriilor vulnerabile, dar avem foarte mulți infectați în rândul tinerilor, până în 40-50 de ani”, a explicat medicul.

Citește și
Studiu. Persoanele cu această grupă de sânge au șanse mai mici de a se infecta cu Covid-19
Studiu. Persoanele cu această grupă de sânge au șanse mai mici de a se infecta cu Covid-19

”De aceea, autoritățile suedeze au venit cu niște restricții care sunt îndreptate spre populația mai tânără. Rata mortalității a fost foarte ridicată în Suedia, în primul val am fost foarte rău, deoarece nu eram pregătiți deloc. Era o organizare mai ciudată a centrelor de îngrijire a bătrânilor, nu s-au luat foarte multe măsuri de precauție și din păcate această pandemie a intrat în acele centre și acolo a făcut ravagii. Aproape 60% dintre victimele din Suedia au fost în aceste centre”, a mai declarat doctorul român din Malmo.

Potrivit acesteia, ”școlile sunt în continuare deschise, dar regiunile au posibilitatea să le închidă dacă este nevoie. Nu sunt reguli atât de clare cum sunt în România, de exemplu. Și trebuie să spun că școlile sunt destul de nemulțumite de asta, deci regulile clare ajută”.

 

Legea din Suedia nu permite stare de urgență sau alertă

 

Un impediment este lipsa legislației în acest sens.

”Ceea ce este foarte important să se știe este că aici nu există o bază legală să se închidă școli su să intre populația în lockdown, cum este în alte țări. Noi nu avem în constituție, de exemplu, declanșarea stării de urgență sau de alertă. De aceea se procedează gradual și cu consensul locuitorilor”, spune doctorul Laura Ghibu.

”Alte măsuri restrictive sunt faptul că nu mai putem să mai consumăm alcool după ora 22.00. Asta a declanșat practic un lockdown voluntar, marea majoritate a suedezilor nu mai iese seara deoarece nu mai au ce să facă. Alte măsuri sunt că nu ne mai putem întâlni în cadre legale, spectacole sau conferințe, mai mult de 8 persoane odată. Guvernul ne-a rugat și să ne izolăm familiie, să nu ne mai vizităm cu vecinii”, a completat ea.

”Masca nu este obligatorie în Suedia și în aceste zile există o discuție foarte aprinsă între Academia de Științe și autorități, în sensul că academia cere purtarea măștii, în timp ce Autoritatea de Sănătate Publică spune că doar în condiții excepționale trebuie purtată. Încă nu a fost data o decizie în acest sens, poporul suedez poate să adopte măsurile de protecție dacă le dorește, în ultimele zile am văzut tot mai multe persoane purtând mască de protecție”, a declarat medicul român.

”Noi ținem distanța fizică destul de bine, suedezul în mod natural nu se apropie de cineva necunoscut, iar în acest moment populația este foarte disciplinată, și când ne întâlnim cu prietenii stăm la foarte mare distanță. Aici, de obicei, recomandările se execută, nu se prea discută. A fost o campanie de informare destul de empatică și făcută cu cap. În același timp, populația este destul de obosită să respecte aceste recomandări. De aceea, se pare că în curând se vor lua din ce în ce mai multe măsuri restrictive, tot recomandări, dar un pic mai clare”, arată medicul.

”S-ar putea să se implementeze purtarea măștii de protecție și anularea spectacolelor. Nu există spitale Covid în Suedia, fiecare spital are un departament aparte”, a mai spus doctorul român.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult