Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum mint rușii despre atacurile de la centrala nucleară Zaporojie. Ce spune Erdogan despre negocierile de pace

Your browser doesn't support HTML5 video.

Noi explozii au răsunat joi noapte în Crimeea, în apropierea principalului aeroport militar, aflat la nord de Sevastopol.  

Iar situația devine tot mai tensionată și la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupația forțelor ruse.

Problema centralei a fost dezbăută şi joi, la întâlnirea dintre președinții Ucrainei, Turciei și secretarul general al ONU.

Preşedintele Volodimir Zelenski spune că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la centrala nucleară de la Zaporojie. Dar cere Organizaței Națiunilor Unite să asigure securitatea centralei.

Volodimir Zelenski: ”Rusia trebuie să-și retragă imediat și fără nicio condiție trupele de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie și să oprească toate provocările și, bineînțeles, toate bombardamentele. Nu putem permite Rusiei să ne pună pe toți în mod deliberat pe marginea unei catastrofe nucleare”.

Citește și
armata, rusia, mariupol
Război în Ucraina, ziua 176. Trupele Kremlinului au bombardat din nou un bloc rezidențial din Harkov
Rușii atacă încontinuu de lângă centrala nucleară, știind că ucrainenii nu pot riposta

Pe de altă parte, surse militare ucrainene susțin că rușii au pus la cale o nouă provocare la Zaporojie, în condițiile în care toți angajații de aici ar fi primit liber vineri Rușii vin și ei cu acuzații.

Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării: ”Pe 19 august (vineri), regimul de la Kiev pregătește o provocare răsunătoare la centrala nucleară de la Zaporojie, în cursul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina, urmând ca Rusia să fie acuzată de o catastrofă. Două unități ale Brigăzii a 44-a ucrainene plănuiesc să lanseze un atac de artilerie dinspre Nikopol. Țin să reamintesc că trupele rusești nu au armament greu nici lângă centrală, nici în apropierea ei”.

Realitatea îl contrazice însă flagrant. Locuitorii din Nikopol trăiesc sub teroarea atacurilor lansate de ruși de lângă centrală, contând pe faptul că forțele Kievului nu vor risca să riposteze.

Kjetil Iden, reporter SOT TV 2: ”Ca să stăm liniștiți am luat un aparat de măsurat radiații cu noi și, din fericire, ne arată că totul e în regulă”.

Acești oameni și-au pierdut rudele și casele într-unul dintre ultimele bombardamente rusești.

”Băiatul meu a reușit să iasă la timp, dar soul meu a fost îngropat sub dărămături. Racheta a căzut chiar aici, iar el era în pat. I-a spulberat picioarele, Doamne, Dumnezeule!”.

Kjetil Iden, reporter SOT TV 2: ”Atacul a venit dinspre centrala de la Zaporojie, aflată la 4 km distanță în direcția asta”.

La întâlnirea de la Liov dintre Zelenski, Erdogan și Guterres, au fost aduse în discuție și negocierile de pace.

Regep Erdogan: ”Este necesar să se găsească cea mai eficientă cale la masa negocierilor. Cred că este posibil să se reia negocierile pe baza parametrilor care s-au discutat la Istanbul. Suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar și să jucăm rolul de mediator. În ceea ce privește rezultatul negocierilor de astăzi (n.red. ieri), vom continua să discutăm cu președintele Putin, cu partea rusă”.

Dar Zelenski a exclus orice discuții cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul țării sale. În tot acest timp, pe front, continuă bombardamentele.

Harkovul, vizat cu regularitate de atacurile rușilor

Joi noapte, două localități rusești din apropierea graniţei cu Ucraina au fost evacuate după un incendiu la un depozit de muniţii. Iar la Harkov, bilanțul victimelor în urma atacurilor rusești a ajuns la 17.

”Locuiam chiar aici cu familia mea - soția și cei doi copii, unul dintre ei, un copil cu dizabilități, în vârstă de 7 ani. Aceasta a fost ușa din față a casei mele”.

”Și acum, ce facem? Toată munca noastră, viața, copiii, familia... Nu mai avem unde să stăm. Mă întorc la țară, de unde sunt?”.

Situat la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia, Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este vizat cu regularitate de atacuri ale rușilor, care n-au reuşit până acum să-l cucerească.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult