Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum încearcă Putin să îi „mituiască” pe ruși ca să îl voteze președinte până în 2036

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rușii trebuie să dea dovadă de perseverență și o voință de fier ca să nu voteze la referendumul vizând modificarea Constituției.

Guvernul de la Moscova s-a întrecut pe sine în organizarea procesului electoral: se poate vota în fața blocului, în locurile de joacă, în mașini, ori în... pădure.

Întins pe durata unei săptămâni, acest referendum - unic în felul lui - se încheie miercuri.

Vladimir Putin, Russian President: "Obiectivul nostru crucial este ca rezultatele referendumului să fie complet autentice şi legitime. Nu se acceptă o creştere forţată a cifrelor ori erori în numărarea voturilor, astfel încât nimeni să nu pună la îndoială rezultatele."

În realitate, autorităţile ruse s-au asigurat că prezenţa vă fi uriaşă. Au fost organizate secţii de votare unde nimeni nu s-ar gândi că ar fi posibil. Ruşii sunt chemaţi la urne pentru a-și exprima susținerea sau dezacordul cu privire la pachetul de reforme constituționale care i-ar putea permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, caz în care l-ar depăşi până şi pe Stalin.

Citește și
Vladimir Putin
Referendum în Rusia. Secții de votare în portbagaj și tombole cu premii pentru alegători

Printr-un singur vot, rușii trebuie să hotărască dacă sprijină majorarea pensiilor și a salariului minim, o modestă reorganizare a guvernului, o mențiune constituțională legată de "credința în Dumnezeu" ori interzicerea căsătoriilor gay. Votul se dă colectiv cu da sau nu pentru toate prevederile, neexistând posibilitatea de a exprima un vot individual asupra fiecărei probleme în parte.

Nikolay Nemytov, rezident: "Sunt împotriva schimbărilor constituţionale, în primul rând pentru că echivalează cu încoronarea unui ţar, care domneşte, dar nu conduce: Vladimir Vladimirovici Putin."

Anton Zhuravlyov, rezident: "Adevărul e că majoritatea ruşilor nu-l mai susţin (pe Putin), dar se tem s-o arate."

Pe de altă parte, ruşii sunt atraşi la urne cu tombole şi lozuri, care pun în joc maşini, apartamente, telefoane inteligente, mașini de spălat sau uscătoare de păr.

Tamara Vedeneyeva, voter: "Era la fel şi-n trecut, uneori organizau un concert la secţie, alteori un bufet. Pe vremea sovieticilor, chiar ofereau alimente expirate şi n-a murit nimeni…"

Olga Suvorova, activist: "Este pur şi simplu mituire a votanţilor, potrivit legii federale cu numărul 67.S-a votat însă între timp o altă lege, cu numărul 1, care a anulat toate limitările loteriei în cursul unei votări."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult