Cum încearcă Putin să îi „mituiască” pe ruși ca să îl voteze președinte până în 2036

Dată publicare: 01-07-2020 07:42
Dată actualizare: 01-07-2020 09:47


Rușii trebuie să dea dovadă de perseverență și o voință de fier ca să nu voteze la referendumul vizând modificarea Constituției.

Guvernul de la Moscova s-a întrecut pe sine în organizarea procesului electoral: se poate vota în fața blocului, în locurile de joacă, în mașini, ori în... pădure.

Întins pe durata unei săptămâni, acest referendum - unic în felul lui - se încheie miercuri.

Vladimir Putin, Russian President: "Obiectivul nostru crucial este ca rezultatele referendumului să fie complet autentice şi legitime. Nu se acceptă o creştere forţată a cifrelor ori erori în numărarea voturilor, astfel încât nimeni să nu pună la îndoială rezultatele."

În realitate, autorităţile ruse s-au asigurat că prezenţa vă fi uriaşă. Au fost organizate secţii de votare unde nimeni nu s-ar gândi că ar fi posibil.

Ruşii sunt chemaţi la urne pentru a-și exprima susținerea sau dezacordul cu privire la pachetul de reforme constituționale care i-ar putea permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, caz în care l-ar depăşi până şi pe Stalin.

Printr-un singur vot, rușii trebuie să hotărască dacă sprijină majorarea pensiilor și a salariului minim, o modestă reorganizare a guvernului, o mențiune constituțională legată de "credința în Dumnezeu" ori interzicerea căsătoriilor gay. Votul se dă colectiv cu da sau nu pentru toate prevederile, neexistând posibilitatea de a exprima un vot individual asupra fiecărei probleme în parte.

Nikolay Nemytov, rezident: "Sunt împotriva schimbărilor constituţionale, în primul rând pentru că echivalează cu încoronarea unui ţar, care domneşte, dar nu conduce: Vladimir Vladimirovici Putin."

Anton Zhuravlyov, rezident: "Adevărul e că majoritatea ruşilor nu-l mai susţin (pe Putin), dar se tem s-o arate."

Pe de altă parte, ruşii sunt atraşi la urne cu tombole şi lozuri, care pun în joc maşini, apartamente, telefoane inteligente, mașini de spălat sau uscătoare de păr.

Tamara Vedeneyeva, voter: "Era la fel şi-n trecut, uneori organizau un concert la secţie, alteori un bufet. Pe vremea sovieticilor, chiar ofereau alimente expirate şi n-a murit nimeni…"

Olga Suvorova, activist: "Este pur şi simplu mituire a votanţilor, potrivit legii federale cu numărul 67.S-a votat însă între timp o altă lege, cu numărul 1, care a anulat toate limitările loteriei în cursul unei votări."


VIDEO PROTVPLUS.RO