Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a reușit Lituania să renunțe la gazul rusesc: “Dacă noi o putem face, o poate face și restul Europei”

Reducerea livrărilor de gaz ale Rusiei către Occident este o provocare importantă cu care se confruntă liderii europeni. Lituania a reușit, din această lună, să renunțe la gazul rusesc, devenind astfel un model demn de analizat. 

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

“Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania. Cu ani în urmă, țara mea a luat decizii care astăzi ne permit să rupem legăturile energetice cu agresorul. Dacă noi o putem face, o poate face și restul Europei”, a transmis la începutul lunii președintele lituanian, Gitanas Nausėda.

Politico explică modul în care Lituania a reușit să facă acest pas important. Acum 12 ani, administratorul companiei lituaniene, Rokas Masiulis, a primit un nou post cu un obiectiv ambițios, și anume să pună capăt dependenței țării sale de gazul rusesc.

Astfel, în noul său post de șef al Klaipėdos Nafta, un operator de terminal petrolier controlat de stat, Rokas Masiulis trebuia să supravegheze cum va fi pus în funcțiune un terminal plutitor de gaz natural lichefiat (GNL) în largul coastei baltice a Lituaniei.

Citește și
razboi
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor 21 aprilie. Forțele ucrainene au atacat cu rachete balistice trupele ruse din Donbas

Nava respectivă a fost denumită ”Independența” și a fost pusă în funcțiune în 2014. Rolul acesteia era o asigurare a faptului că oamenii din țară vor primi gaz în continuare în cazul în care rețiile cu Rusia s-ar fi deteriorat foarte mult.

Astfel, la începutul acestei luni, pe măsură ce războiul din Ucraina a evoluat extrem de rău, guvernul din Lituania a oprit comutatorul, devenind prima țară din europa care a oprit toate importurile de gaz rusesc. Proiectul început acum 12 ani și-a dovedit valoarea, iar livrările de gaze ale Lituaniei au rămas stabile.

„Am fost încântat de proiect când l-am preluat, dar nu îmi puteam imagina cât de important va fi în cele din urmă,” a spus Masiulis, care apoi a devenit ministrul Energiei și Transporturilor, iar acum conduce o direcție a rețelei electrice controlate de stat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult