Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza din R. Moldova. Cele două centre de putere formate la Chișinău. Sediul Guvernului, înconjurat de poliție

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza politică se adâncește la Chișinău, unde două guverne au ținut luni ședințe separate.

Noul cabinet condus de Maia Sandu e recunoscut de Uniunea Europeană, de Statele Unite, dar și de Federația Rusă, însă a fost declarat nelegitim de Curtea Constituțională aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Întrebat dacă România recunoaşte cabinetul Maia Sandu, Teodor Meleșcanu a răspuns că "nu exista instituţia recunoaşterii guvernului". Mai mult, s-a pronunţat pentru alegeri anticipate, în septembrie, aşa cum doreşte Partidul Democrat al lui Plahotniuc.

Melescanu a ţinut să precizeze, că este doar un punct de vedere personal.

Guvernele din Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia au transmis luni seară o scrisoare comună în care precizează că, cităm, "susțin Parlamentul Moldovei ca reprezentant al poporului Republicii Moldova și ca cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate".

Citește și
Guvern Maia Sandu
Criză în Republica Moldova. ”Opinia personală” a lui Meleșcanu, împotriva SUA și UE

Cu câteva ore înainte, preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a scris pe Twitter ca, cităm, ”autoritățile alese în mod legitim vor sprijini dezvoltarea Moldovei în spiritul supremației legii, democrației și respectării alegerii cetățenilor”. E una dintre puţinele dăţi când statele din Vest şi Rusia au avut o poziţie similară în cazul Moldovei.

Întrebat de jurnalişti dacă România recunoaşte guvernul Maia Sandu, aşa cum au făcut-o deja Uniunea Europeană, dar şi Rusia, ministrul de externe de la Bucureşti a evitat răspunsul.

Teodor Melescanu: ”Nu exista instituţia recunoaşterii guvernului. Ca vechi politician, eu cred că atunci când lucrurile se încurcă, soluţia e să ne întoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problemă.”

Şeful diplomaţiei române a ţinut să precizeze că a exprimat opinia sa personală.

La Chişinău s-au format două centre de putere: pe de o parte guvernul condus de fostul premier, pe de alta, executivul format de coaliţia dintre socialiștii proruși și partidele proeuropene, condus de Maia Sandu. Sediul Guvernului a fost înconjurat de trupe de elită ale poliţiei, semn ca instituțiile de forță sunt încă de partea așa-numitului "Guvern Filip", aşa că miniştrii Maiei Sandu s-au reunit la Parlament.

Criza politică din Moldova a fost amplificată de o serie de hotărâri ale Curţii Constituţionale, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc: parlamentul a fost dizolvat, numirea noului guvern condus de Maia Sandu a fost declarată neconstituţionala şi preşedintele Igor Dodon a fost suspendat, fiind înlocuit cu Pavel Filip.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult