Coronavirusul continuă să secere vieți. Un înalt oficial chinez, printre victime
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este unul dintre cei mai înalți oficiali din sistemul de sănătate al Chinei care moare din cauza virusului.
Potrivit datelor oficiale, în China au fost înregistrate până acum aproximativ 1.870 de decese și peste 72.400 de cazuri de îmbolnăvire.
Liu Zhiming avea de 51 de ani și era directorul unui mare spital din Wuhan, printre primele desemnate să trateze cazurile de infectare cu coronavirus. Însă medicul, care era și unul dintre cei mai buni neurochirurgi din China, a devenit el însuși pacient și, cu toate eforturile colegilor lui, s-a stins.
Oficial, peste 1.700 de lucrători din sistemul sanitar s-au îmbolnăvit, iar șase dintre aceștia au fost uciși de boală. Printre ei, și doctorul Li Wenliang, considerat un erou de milioane de chinezi pentru că a fost printre primii care au avertizat în privința epidemiei, fiind și anchetat din această cauză.
După izbucnirea epidemiei, numeroase informații și imagini postate pe rețelele de socializare au arătat că medicii și asistentele din Wuhan, aflăți în prima linie a luptei contra coronavirusului, lucrează până la epuizare, fiind prea puțini pentru a gestiona criza din epicentrul epidemiei. Armata chineză a trimis în Wuhan peste 3.800 de cadre medicale militare.
Pentru cazurile considerate cele mai grave au fost stabilite 17 unități speciale de terapie intensivă, cu echipe medicale venite din toată China.
Imagini emoționante cu un bătrân de 87 de ani, care are grijă de soția lui grav bolnavă, au devenit virale pe rețelele de socializare. Ambii au fost infectați cu Covid-19 și primesc tratament la același spital din Wuhan. Femeia are și Alzhaimer.
Dar nu sunt rare actele de iubire și devotament în vremea epidemiei. Un asistemt medical tocmai a încheiat o perioada de 14 zile când a tratat pacienți în stare critică. Acum, soția lui - și ea asistență medicală - l-a înlocuit și îi continuă munca, folosindu-se de notițele pe care i le-a lăsat el.
Pe Diamond Princess, vasul aflat în carantină în portul japonez Yokohama, unde se află în continuare și 16 români, au fost depistate încă 88 de cazuri de infecție cu coronavirus. Numai pe acest vas numărul celor testați pozitiv a ajuns la 544. Inclusiv un român, dar acesta, conform autorităților noastre, nu este în stare gravă.
S-au infectat cu Covid-19 și unii dintre cei mai cunoscuți pasageri de pe Diamond Princess - David și Sally Abel, doi soți britanici care postau regulat imagini și noutăți de pe vasul în carantină.