Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 23 mai. Țara europeană care nu a mai avut decese de o săptămână
Your browser doesn't support HTML5 video.
LIVE UPDATE. Situația în România în timp real
UPDATE 20:40 - Peste două milioane de cazuri de coronavirus în Europa
Peste două milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate de la începutul pandemiei COVID-19 în Europa, aproape două treimi dintre acestea fiind în Rusia, Regatul Unit, Italia şi Franţa, conform unei statistici realizate sâmbătă de France Presse.
Cu 2.001.995 de cazuri recenzate oficial până sâmbătă la ora 16:00 GMT, dintre care 173.133 de decese, Europa este continentul cel mai afectat de pandemie.
În întreaga lume au fost confirmate oficial 5.244.616 de cazuri, dintre care 339.011 de decese, ţara cu cele mai multe fiind SUA, cu 1.645.646 de îmbolnăviri şi 97.663 de decese.
În Europa cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Rusia, 335.882 de infectări şi 3.388 de decese, cu circa 10.000 de noi cazuri raportate în fiecare zi, dar rata deceselor este mult inferioară celei din statele vest-europene cele mai afectate de pandemie, precum Regatul Unit (257.154 cazuri şi 36.675 decese), Italia (229.327 cazuri şi 32.735 decese), Spania (234.824 cazuri şi 28.628 decese) sau Franţa (182.219 cazuri şi 28.289 decese).
Dar în timp ce Italia, Spania şi Franţa au reuşit în ultima vreme să reducă atât numărul zilnic al deceselor cât şi pe cel al contagierilor, aceste date se menţin la valori ridicate în Regatul Unit, care sâmbătă a raportat 282 noi decese şi 2.959 noi cazuri confirmate, în aceeaşi zi Italia anunţând 119 noi decese şi 669 noi cazuri confirmate.
Pe de altă parte, mai multe state europene au reuşit să pună epidemia sub control, înregistrând numai câteva zeci de noi cazuri zilnic, printre acestea numărându-se Bulgaria, Ungaria, Grecia sau Austria, iar altele chiar sub zece cazuri pe zi, cum ar fi Slovenia, Slovacia, Croaţia sau Cipru, cele două din urmă anunţând sâmbătă că nu au înregistrat în ultimele 24 de ore niciun nou caz de COVID-19.
UPDATE 20:10 - 119 decese în ultimele 24 de ore din cauza Covid-19 în Italia
Italia a înregistrat 119 de morţi din cauza Covid-19 în ultimee 24 de ore, a anunţat vineri Protecţia Civilă, o scădere faţă de bilanţurile raportate în ultimele zile, relatează Reuters.
Însă bilanţul zilnic al contaminărilor cu noul coronavirus a crescut uşor, la 669 de cazuri (652 joi).
De la începutul epidemiei, 32.735 de oameni au murit din cauza covid-19 în Italia.
Bilanţul contaminărilor cu Sars-Cov-2 a crescut la 229.327 de la 21 februarie, când a izbucnit epidemia în Italia, conform News.ro.
UPDATE 16:50 - Spania redeschide frontierele pentru turişti începând din iulie
Turiştii pot merge în Spanie începând cu luna iulie, a anunţat, sâmbătă, premierul spaniol Pedro Sanchez, conform News.ro.
"Vă anunţ că, începând din luna iulie, intrarea turiştilor străini în Spania se va relua în condiţii de siguranţă", a declarat Sanchez, într-o conferinţă de presă.
Frontierele sunt închise în Spania din14 martie, când a fost instaurată carantina, din cauza pandemiei de coronavirus.
UPDATE 15:40 - Slovacia nu a mai înregistrat niciun deces în ultima săptămână
Slovacia nu a mai înregistrat niciun deces legat de coronavirus în ultima săptămână şi numărul de cazuri noi a scăzut la o singură cifră, arată datele oficiale sâmbătă, notează Reuters.
Ţara central-europeană de 5,4 milioane de locuitori a înregistrat de departe mai puţine cazuri şi decese decât vecinii săi, cu 1.504 cazuri şi 28 de decese până vineri.
Experţii atribuie numărul redus de cazuri în Slovacia acţiunii sale rapide când a închis frontierele, magazinele şi şcolile şi a interzis evenimentele publice la scurt timp după ce primele cazuri au apărut la începutul lunii martie. La aceasta s-a adăugat ulterior purtarea obligatorie a măştilor în afara locuinţelor.
Ţara a început să relaxeze restricţiile la 22 aprilie şi magazinele sunt deschise deja de miercuri.
Cazurile noi au scăzut la o singură cifră de cele mai multe ori în ultima lună şi numărul celor active s-a redus constant.
UPDATE 12.50 Belgia anunţă 25 de decese din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor este de 9.237Autorităţile sanitare din Belgia au anunţat, sâmbătă, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 25 de decese din cauza coronavirusului. Numărul total al deceselor a ajuns la 9.237.
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 299 de cazuri de contaminare, bilanţul total de la începutul pandemiei fiind de 56.810.
Vineri, 34 de persoane au fost internate în spital, iar 32 au fost externate, numărul total al pacienţilor vindecaţi fiind de 15.155.
UPDATE 11.20 Peste 9.400 de cazuri de contaminare cu Covid-19 raportate de Rusia în ultimele 24 de oreRusia a anunţat, sâmbătă, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9.434 cazuri de contaminare cu noul coronavirus, relatează Reuters.
Bilanţul total al contaminărilor a ajuns la 335.882.
De asemenea, au fost înregistrate 139 de decese, bilanţul total ajungând la 3.388.
UPDATE 9.30 Germania: 638 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de oreGermania a înregistrat 638 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, a anunţat Institutul de boli infecţioase Robert Koch (RKI), relatează Reuters.
Bilanţul total al infecţiilor a ajuns la 177.850 de la începutul epidemiei în ţară.
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat, de asemenea, 42 de morţi din cauza covid-19, iar bilanţul deceselor a crescut la 8.216, precizează institutul.
UPDATE 7.50 Marea Britanie va plasa în carantină călătorii veniţi din străinătate, începând din 8 iunie, pentru prevenirea transmiterii COVID-19Marea Britanie va plasa în carantină călătorii care vor sosi din străinătate începând din 8 iunie, a anunţat vineri ministrul de Interne Priti Patel, o măsură despre care companiile aeriene au avertizat că le va devasta sectorul, transmite Reuters.
Toate persoanele sosite din străinătate, inclusiv britanicii, vor fi obligate să se auto-izoleze timp de 14 zile şi să ofere detalii despre locul unde vor sta, fapt criticat de companiile aeriene, grupurile de afaceri şi politicieni.
”Acum am trecut de vârful epidemiei şi trebuie să luăm măsuri pentru a ne proteja de cazurile importate care ar putea să ducă la o nouă creştere a numărului de cazuri de îmbolnăvire”, a afirmat Patel într-o conferinţă de presă.
Cei care vor încălca măsurile de carantină în Anglia ar putea fi amendaţi cu 1.000 de lire sterline şi ar putea fi făcute controale de către oficiali din domeniul sănătăţii sau de frontieră.
Carantina nu se va aplica persoanelor care sosesc din Republica Irlanda, transportatorilor de mărfuri, profesioniştilor în domeniul medical şi muncitorilor agricoli sezonieri. Măsurile vor fi revizuite o dată la trei săptămâni.
Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a sugerat ca guvernul să negocieze ”poduri aeriene” pentru călătorii care vin din ţări cu un număr mic de infecţii cu noul coronavirus.
Spre deosebire de multe alte ţări, Marea Britanie a efectuat puţine teste şi controale pentru vizitatori, măsurile de carantină fiind limitate doar la sosirile din China, la începutul epidemiei.
Spania şi Italia au introdus reguli potrivit cărora călătorii din străinătate trebuie să se auto-izoleze timp de două săptămâni, în timp ce Irlanda a anunţat vineri propuneri referitoare la carantină.
Camera Britanică pentru Comerţ a anunţat că măsura de plasare generalizată în carantină este profund îngrijorătoare şi că ar putea fi evitată cu măsuri serioase de siguranţă.
”Această abordare va fi dăunătoare pentru afacerile internaţionale şi încrederea investitorilor, într-un moment în care este esenţial să demonstrăm că Marea Britanie se poate deschide în siguranţă pentru afaceri”, a declarat directorul general al Camerei Britanice pentru Comerţ, Adam Marshall.
Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a susţinut măsurile, dar a spus că modul în care guvernul a gestionat sosirile în Marea Britanie ”a fost lipsit de urgenţă, de coerenţă şi de claritate încă de la debutul epidemiei”,
Unii membri ai guvernului au criticat şi ei măsurile.
Cei mai critici faţă de planul guvernului au fost directorii de companii aeriene, care au spus că măsurile vor avea repercusiuni grave.
Michael O’Leary, directorul general al operatorului Ryanair, a declarat că măsurile vor fi ”neaplicabile şi imposibil de verificat”.
Ryanair şi easyJet au prezentat planuri de reluare a unor zboruri, în lunile următoare. Dar, în cadrul planului referitor la carantină, Virgin Atlantic nu va relua zborurile până în august cel mai devreme.
“Introducerea carantinei în acest stadiu nu are niciun sens şi va însemna un trafic aerian internaţional limitat, în cel mai bun caz. Este cel mai prost lucru pe care l-ar putea face guvernul, dacă intenţionează să repornească economia”, a declarat Tim Alderslade, director general al organizaţiei Airlines UK.
UPDATE 7.40 China nu a raportat niciun caz nou de contaminareChina nu a raportat niciun caz nou de contaminare, pentru prima dată de când ţara a început să publice date despre pandemie, în ianuarie, scrie AFP.
Boala şi-a făcut apariţia la sfârşitul lui 2019 în oraşul Wuhan (centru), dar contagiunea a fost practic oprită în ţară, ultimul bilanţ anunţând circa 83.000 de cazuri de contaminare, dintre care 4.634 mortale.
De atunci, pandemia s-a răspândit pe întreg globul, contaminând peste 5 milioane de persoane, dintre care mai mult de 335.000 mortal.
"Am obţinut o reuşită strategică majoră în răspunsul nostru la COVID-19", a declarat vineri prim-ministrul chinez Li Keqiang în deschiderea sesiunea plenare a parlamentului de la Beijing, Adunarea Naţională Populară. În faţa a circa 3.000 de deputaţi putând măşti, premierul a subliniat "sarcina imensă" rămasă de îndeplinit în faţa consecinţelor economice ale pandemiei.
Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au întârziat în declanşarea alertei mondiale cu privire la pandemie şi că au disimulat amploarea acesteia.
Beijingul a dezminţit cu vehemenţă acuzaţiile de disimulare, subliniind că a împărtăşit la timp informaţiile sale despre pandemie cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi celelalte ţări.
UPDATE 7.30 Peste 1.200 de morţi în SUA în 24 de oreStatele Unite au înregistrat 1.260 de dese suplimentare legate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, un bilanţ zilnic stabil în raport cu cel din ajun, potrivit datelor publicate vineri la orele 20.30 (sâmbătă, 00.30 GMT) de universitatea americană Johns Hopkins, notează AFP.
Aceasta ridică la peste 95.921 numărul total al morţilor înregistrate în SUA, de departe cea mai îndoliată ţară de pe glob în valori absolute, la circa 1,6 milioane de cazuri înregistrate oficial de la declanşarea pandemiei.
În pofida acestor date, cele 50 de state americane au trecut la relaxarea parţială şi treptată, menţinând anumite restricţii legate de adunările publice pentru a opri răspândirea coronavirusului.
Preşedintele american Donald Trump a îndemnat vineri la deschiderea imediată a lăcaşurilor de cult din Statele Unite.
"Consider lăcaşurile de cult - ca bisericile, sinagogile şi moscheile - ca locuri esenţiale care oferă servicii absolut necesare", a declarat el într-o conferinţă de presă la Casa Albă.
UPDATE 7.15 Peste 335.000 de morţi în lumePandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 335.538 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, vineri, la orele 19.00 GMT.
Peste 5.158.750 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei. Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real al contaminărilor, multe ţări efectuând teste numai în cazurile care necesită internarea în spital. Dintre aceste cazuri, cel puţin 1.937.200 sunt considerate vindecate în prezent.
De la bilanţul prezentat cu o zi înainte, în lume s-au înregistrat 5.784 de noi decese şi 109.329 de cazuri noi. Ţările care numărat cele mai multe decese sunt Statele Unite cu 1.627 de morţi noi, Brazilia (1.188) şi Spania (688, dintre care 632 în Catalonia, neînregistrate anterior şi a căror dată nu a fost precizată).
SUA, care au înregistrat la începutul lui februarie primul lor deces legat de coronavirus, sunt ţara cea mai afectată atât în număr de morţi, cât şi în număr de cazuri, cu 95.490 de decese pentru 1.590.225 de cazuri. Cel puţin 298.418 persoane au fost declarate vindecate.
După Statele Unite, ţările cele mai lovite sunt Regatul Unit cu 36.393 de morţi pentru 254.195 de cazuri, Italia cu 32.616 de morţi (228.658 de cazuri), Spania cu 28.628 de morţi (234.824 de cazuri) şi Franţa cu 28.289 de morţi (182.219 de cazuri).
Dintre ţările cele mai grav afectate, Belgia are cel mai mare număr de morţi în raport cu populaţia, cu 79 de decese la 100.000 de locuitori, urmată de Spania (61), Italia (54), Regatul Unit (54) şi Franţa (43).
China (fără teritoriile Hong Kong şi Macao), unde s-a declanşat pandemia la sfârşitul lui decembrie, a raportat oficial 82.971 de cazuri (patru cazuri noi de joi până vineri), dintre care 4.634 de decese şi 78.255 de vindecări.
Europa totaliza vineri la orele 19.00 GMT 172.353 decese pentru 1.984.377 cazuri, SUA şi Canada 101.814 decese (1.672.638 de cazuri), America Latină şi Caraibe 36.007 decese (651.198 de cazuri), Asia 13.498 decese (414.682 de cazuri), Orientul Mijlociu 8.606 decese (325.644 cazuri), Africa 3.131 decese (101.775 cazuri) şi Oceania 129 decese (8.440 cazuri).
ora 7.00 Creștere bruscă a cazurilor confirmate cu Covid-19 în BraziliaBrazilia a devenit a doua ţară din lume la capitolul cazuri confirmate cu Covid-19, după Statele Unite.
De câteva zile, ţara se confruntă cu o creştere bruscă a deceselor şi a numărului de bolnavi, iar autorităţile spun că sistemul medical este pe cale să se prăbuşească.
În Europa, Rusia are cele mai multe îmbolnăviri, dar foarte puține decese. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că pandemia este pe cale să se stabilizeze, dar numărul morţilor va creşte semnificativ în următoarele săptămâni.
În unul dintre cimitirele din Sao Paulo au fost săpate sute de morminte pentru a face față valului de decese din ultimele zile. Primarul metropolei, cea mai populată din Brazilia, a anunțat că sistemul sanitar s-ar putea prăbuși în curând dacă localnicii nu respectă regulile de distanțare fizică.
Aceeași situație este și în Rio de Janeiro, unde peste 3.200 dintre oameni au murit de la începutul pandemiei. Zilnic sunt pregătite noi locuri de veci pentru victimele răpuse de coronavirus. Printre ele se numără o tânără de 22 de ani, a cărei familie este devastată.
Tatăl tinerei: „Amanda era totul, era totul pentru noi. Nu a fost doar copilul nostru, a fost un prieten, un tovarăș de drum. Și acum e acolo."
Tatăl spune că fata nu avea alte afecțiuni cunoscute și își luase toate măsurile de precauție. Totuși, s-a îmbolnăvit și a murit după 18 zile petrecute în spital.
Tatăl tinerei: „Vedem oameni fără măști, fără să-și ia măsuri de precauție. Oamenii trebuie să aibă grijă, să se protejeze. Boala este aici, e reală, altfel fiica mea nu ar fi fost acolo. Uitați-vă unde a ajuns. Și ea avea grijă, se proteja."
Medicii și asistentele fac tot posibilul pentru a salva viețile pacienților infectați cu noul virus, dar rezultatele nu sunt încurajatoare. În 11 zile, numărul deceselor s-a dublat în Brazilia. În ciuda situației dramatice, președintele continuă să ceară ridicarea restricțiilor. Pentru doctori, acesta este cel mai rău scenariu posibil.
Danielle da Silva, cadru medical: „Suntem aici ca să avem grijă de rudele voastre și de noi înșine, așa că stați acasă. Această pandemie nu e o glumă. Toată lumea crede că e doar o "mică gripă", dar, din păcate, e greu, e foarte greu."
Și acolo lipsesc echipamentele de protecție și ventilatoarele, dar angajații din sistemul de sănătate sunt conștienți de importanța muncii lor.
Ulises de Oliveira Melo, cadru medical: „Această boală este nouă, poate că societatea nu a realizat că nu e vorba doar despre un ventilator sau despre un pat (care salvează pacienți, n.r.). E o întreagă echipă care obține rezultatele."
Și, într-adevăr, sunt și vești bune. În timp ce noi pacienți erau internați într-un spital, două persoane au plecat acasă după ce au fost declarate vindecate. Un bărbat de 67 de ani și-a revenit după câteva zile și se întoarce la cei dragi.
Osmarino Lima, pacient vindecat: „Astăzi plec acasă, conștient și abia aștept să-mi văd rudele. Sunt bucuros pentru tot. În aceste clipe îți dai seama că sănătatea e tot ce e mai important în viață. Vă mulțumesc, domnule doctor, vă mulțumesc, mulțumesc, Doamne!"
Între timp, Rusia este a treia cea mai afectată țară de pandemie, după Statele Unite și Brazilia. Bilanțul cazurilor confirmate a trecut de 326.000, iar președintele Vladimir Putin a avertizat oamenii să se aștepte la un număr mai mare de morți, dar a venit și cu vești bune. Vladimir Putin: „Situația în țară s-a stabilizat. Numărul cazurilor noi de infecție diagnosticate zilnic e în scădere în Moscova, primul oraș afectat de pandemie, dar și în alte regiuni. Evoluția pozitivă nu e atât de rapidă pe cât ne-am fi dorit, uneori e chiar instabilă, dar ea există."
Moscova rămâne principalul focar de infecție, însă virusul se răspândește și în regiunile autonome ale Federației Ruse. Agențiile de știri din Rusia au raportat vineri că liderul autoritar al Ceceniei, unul dintre aliații lui Putin, este suspect de Covid-19 și a fost transportat la un spital din Moscova, fiind monitorizat de medici.