Comisarii UE fără portofoliu ai României şi Estoniei, contestaţi în Parlamentul European
Monika Hohlmeier, preşedinta comisiei de control bugetar al Parlamentului European, a transmis o scrisoare preşedintelui legislativului UE, în care afirmă că, din punct de vedere financiar, nu se justifică numirea comisarilor europeni fără portofoliu desemnaţi în iulie din partea României şi Estoniei, scrie Politico.
Este vorba despre Ioan Mircea Paşcu şi Kadri Simson, propuşi după ce Corina Creţu şi Andrus Ansip au devenit europarlamentari Mandatele lor ţin doar până la 31 octombrie, astfel că Jean-Claude Juncker a decis să nu le aloce portofolii specifice.
Motivele pentru care sunt contestaţi cei doi comisari europeni
Motivele invocate de Hohlmeier pentru a-i contesta pe Paşcu şi Simson sunt „durata extrem de scurtă a mandatului lor, lipsa unor portofolii concrete şi anunţul şefului Comisiei potrivit căruia Comisia nu va prezenta noi iniţiative până la încheierea mandatului său”.
Hohlemeier contestă însă şi audierea celor 2 comisari în Parlamentul European care, potrivit unui mail trimis de Antonio Tajani (în prezent şeful Conferinţei Preşedinţilor de Comisii), ar urma să fie făcută printr-o procedură simplificată, constând într-un „schimb de opinii de jumătate de oră pentru fiecare”. Ioan Mircea Paşcu şi Kadri Simson ar urma să fie audiaţi în acest mod miercuri după-amiază.
În plus, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, după ce a analizat declaraţiile de interese ale celor doi comisari, nu a putut da un verdict privind existenţa sau inexistenţa unui conflict de interese în cazul acestora – deoarece nu au portofoliu.
Ca urmare a acestor considerente, şefa comisiei de buget a PE îşi exprimă îngrijorarea privind procedura de audiere a lui Paşcu şi Simson, în condiţiile în care nu există un verdict privind un conflict de interese, considerat o „precondiţie esenţială a audierii”. Hohlmeier mai susţine, în scrisoarea trimisă preşedintelui legislativului UE că „nu este adecvat ca Parlamentul European – ca apărător al contribuabililor europeni – să susţină numirea celor doi comisari desemnaţi”. Nu este clar, potrivit Politico, ce paşi urmează şi dacă România şi Estonia vor mai susţine aceste propuneri de comisari europeni.
De ce nu le-a dat Juncker portofolii lui Paşcu şi Simson
În luna iulie a acestui an, Paşcu şi Simson au fost propuşi de România şi Estonia pentru posturile de comisari europeni rămase vacante. În urma interviurilor, Juncker a confirmat competenţele celor doi, în conformitate cu cerinţele articolului 17, alineatul 3 al Tratatului Uniunii Europene. Totodată, oficialul european a decis să nu le aloce celor doi comisari desemnaţi portofolii specifice, invocând faptul că timpul până la încetarea mandatului actualei Comisii, 31 octombrie, este prea scurt.
Procedural, noii membri ai Comisiei Europene sunt numiţi de Consiliul UE de comun acord cu preşedintele Comisiei, după consultări cu Parlamentul European, iar întrucât Consiliul s-a consultat deja oficial cu Parlamentul European, candidata estonă Kadri Simson şi candidatul român Ioan Mircea Paşcu sunt în momentul de faţă comisari desemnaţi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Politico.eu
Etichete: Comisia Europeana , ue , parlamentul european , comisar , CE , conflict de interese
Dată publicare: 09-09-2019 10:53