Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine este bărbatul îngropat pentru totdeauna sub reactorul 4 de la Cernobîl. FOTO

O poveste mai puțin cunoscută a captat interes în urma miniseriei devenită fenomen - Cernobîl. Un mecanic ucrainean este singurul angajat al Centralei Nucleare de la Cernobîl, care a murit imediat după explozie, direct în cea de-a patra unitate.

Mai multe imagini cu dezastrul de la Cernobîl găsiți în galeria foto din acest articol!

Cadavrul lui Valery Khodemchuk nu a fost niciodată recuperat. Este îngropat pentru totdeauna sub reactorul 4 de la Cernobîl. Khodemchuk, 35 de ani, lucra ca mecanic operator la instalația de pompare, în sala turbinelor. Era în tura de noapte când s-a produs explozia și a murit instant.

A fost localizat în zona prăbușită a unității 4, la capătul sălii unde se afla principalul motor al instalației de pompare. Cadavrul său a fost îngropat sub resturile reactorului nuclear. A fost trimis în sala turbinelor pentru a raporta rezultatele testului efectuat de operatorii centralei. Prima explozie a aruncat în aer capacul reactorului ce cântărea peste 1.000 de tone. Explozia a afectat și sala unde se aflau turbinele. O secundă mai târziu, o a doua explozie a împrăștiat bucăți de grafit în zonă și a început să răspândească radiațiile. Potrivit AP, după tragedie, ziarul sovietic Pravda a scris despre Valery Khodemchuk: ”Reactorul 4 i-a devenit și sicriu. Și poate cineva va scrie pe acele ziduri din beton că nu reactorul este îngropat acolo, ci Valery Khodemchuk.”

În memoria sa, pe un tunel care leagă reactorul 3 de reactorul 4 a fost ridicat un altar (n.r. vezi foto în galeria articolului)

Citește și
Nikolai Tarakanov oferind distincții lichidatorilor de la Cernobîl
Mărturia comandantului lichidatorilor de la Cernobîl, la 33 de ani de la dezastru. FOTO

La scurt timp după el, a murit și Vladimir Shashenok, un alt mecanic operator, care a încercat să-l salveze pe Valery. Corpul său a fost sever contaminat cu apă radioactivă. Valery și Vladimir sunt singurii oameni care au murit în primele ore după dezastru. Pompierii și alți angajați ai centralei s-au stins din cauza radiațiilor în următoarele zile după catastrofă. Bilanțul URSS a fost de 31 de morți în primele zile după tragedie, însă numărul deceselor în următorii ani este mult mai mare. Variază de la 4000 de morți la 27.000 de morți potrivit unui studiu efectuat de Union of Concerned Scientist, în timp ce Greenpeace, organizație puternic anti-nucleară, vorbește de 93.000 până la 200.000 de morți, produse de dezastrul de la Cernobîl.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult