Modifica setarile cookie
Toate categoriile

China va acorda puncte cetăţenilor săi. Urmează apoi premii sau pedepse

Your browser doesn't support HTML5 video.

Până în anul 2020, China va avea un sistem complet funcțional prin care va acorda un scor tuturor cetăţenilor săi, în funcţie de cum se comportă, relatează The Independent.

Potrivit publicaţiei CBS, obiectivul declarat al autorităţilor este de a "purifica societatea chineză" prin răsplătirea cetăţenilor "loiali" şi pedepsirea celor care nu sunt demni de încredere.

Fiind deja parţial funcţional, aşa-numitul Sistem de Credite Sociale (SCS) prevede acordarea de puncte fiecărui cetăţean, în funcţie de criterii precum ce mănâncă, ce bea, dacă donează sânge sau de promtitudinea cu care îşi plăteşte taxele. Este punctat (sau depunctat) până şi modul în care este traversată stradă, persoanele cu care cetăţenii se întâlnesc sau cât de frecvent cumpără și joacă jocuri video.

În oraşul Suzhou, din sudul Chinei, de exemplu, administraţia acorda, din start, 100 de puncte fiecărui locuitor, acestea urmând a scădea sau a creşte în funcţie de comportament. Maximum de puncte în Suzhou fiind de 200.

Autorităţile chineze au acordat deja interdicţii de călătorie cu avionul sau cu trenurile de viteză mare câtorva milioane de persoane incluse la categoria "de neîncredere". Însă, printre posibilele interdicţii se mai numără şi imposibilitatea cumpărării sau închirierii unei case, imposibilitatea cazării la un hotel cu stele, îngheţarea bunurilor, blocarea achiziţionării unei vacanţe sau a trimiterii copiilor la şcoli private.

Citește și
Studenti chinezi
China acuză o țară vecină că manipulează studenții „cu sex”, ca să-i transforme în spioni

Pe de altă parte, cetăţenii incluşi la categoria "de încredere" primesc reduceri la facturile de electricitate, au parte de dobânzi preferenţiale la creditele bancar, sau au acces la studii superioare mai ușor, mai relatează The Independent.

În unele oraşe din China, precum Shenzhen, autorităţile au mers chiar mai departe, utilizând programe de recunoaştere facială pentru a umili în mod public persoanele care traversează în locurile nepermise.

Alături de Statele Unite, China este statul care a investit cel mai mult în inteligenţa artificială. Modul în care a făcut acest lucru diferă, însă, foarte mult, Beijingul concentrându-se pe dezvoltarea de tehnologii de supraveghere a propriei populaţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult