Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Cernobîlul plutitor” a plecat într-o călătorie de 5.000 km. Care e prima sa misiune

Rusia a lansat vineri prima centrală nucleară plutitoare din lume, pentru a asigura alimentarea cu energie în zonele greu accesibile din zona arctică.

 

Centrala nucleară va naviga aproximativ 5.000 km, din portul arctic Murmansk spre Chukotka, în extremitatea estică.

Agenția nucleară Rosenergoatom declară că nava intitulată ,,Akademik Lomonosov’’ are misiunea de a sprijini alimentarea cu energie a zonelor greu accesibile, o țintă importantă fiind alimentarea complexului minier Chaun-Bilibin din Chukotka, unde se află numeroase mine de aur.

Mai multe imagini cu nava în Galeria Foto a acestui articol

Greenpeace avertizează că această operațiune demarată de Rusia prezintă un grad ridicat de risc, dat fiind că proiectul se desfășoară în condiții meteorologice dificile. Organizația a numit nava ”un Cernobîl plutitor”.

Citește și
medici
Medicii ruși care au tratat victimele accidentului atomic se tem pentru sănătatea lor

În aceeași notă, criticii afirmă că Rusia este recunoscută pentru accidentele nucleare din trecut și avertizează că acest proiect ar putea provoca poluări masive în zona arctică.

Potrivit BBC, lansarea vine la doar două săptămâni după ce un motor alimentat cu energie nucleară a explodat în timpul unor teste făcute de Rusia în zona arctică. În urma incidentului au murit cinci ingineri, în zonă eliberându-se radiații masive.

Un alt scop al Akademik Lomonosov este acela de a furniza energie electrică către platformele petroliere din largul arctic al Rusiei. În plus, rușii doresc să conecteze centrala la o uzină de desalinizare, pentru a produce apă dulce.

Traseul mării arctice care leagă Rusia europeană cu porturile din extremitatea Estului devine navigabil pentru perioade îndelungate, deoarece încălzirea globală diminuează blocurile de gheață.

Potrivit postului rusesc de știri Vesti, instalația va genera suficientă energie pentru a lumina și încălzi un oraș cu aproximativ 100.000 de locuitori.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult