Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cel mai nou bombardier invizibil, destinat aviației americane. B21 are tehnologie de vârf upgradabilă

Cel mai nou bombardier invizibil american care poate fi pilotat de la distanță va fi prezentat publicului în decursul zilei de vineri. Aparatul poate să efectueze lovituri nucleare cu rază lungă de acţiune, dar și cu armament convențional.

Bombardierul invizibil este fabricat de firma Northrop Grumman, potrivit unei purtătoare de cuvânt a armatei aerului, Ann Stefanek, iar aviația americană va primi aproximativ 100 de bucăți. Aparatul, care urmează să fie prezentat vineri la Palmdale, în California, îşi va efectua primul zbor în 2023, arată agenția France Presse, citată de Agerpres.

„Avionul B-21 va constitui coloana vertebrală a viitoarei noastre forţe de bombardament. Datorită razei sale de acţiune, a capacităţii de acces şi a puterii sale, el va putea pătrunde în mediile cele mai dificile şi va fi capabil să atingă orice ţintă din lume", a declarat Ann Stefanek.

Este primul bombardier comandat de armata americană de mai multe decenii. El urmează să înlocuiască progresiv modelele B-1 şi B-2, bombardiere ale căror prime decolări datează din perioada Războiului rece. Un asemenea avion costă aproximativ 700 de milioane de dolari.

„Flota de bombardiere permite SUA să fie flexibile în materie de descurajare nucleară şi oferă o garanţie în caz de probleme altor piloni" ai acestei forţe de lovire, a explicat Amy Nelson, o expertă de la Brookings Institution, un think tank american cu sediul la Washington.

Citește și
Bombardierul B52, prezentat în cel mai detaliat mod de până acum. Deși modernizat, avionul funcționează încă cu Windows 95 |VIDEO
Bombardierul B52, prezentat în cel mai detaliat mod de până acum. Avionul funcționează încă cu Windows 95 |VIDEO

Armata americană nu doreşte să dezvăluie prea multe informaţii despre capacităţile avionului B-21, ale cărui multe caracteristici tehnice rămân secrete. Dar acest nou model ar urma să prezinte progrese semnificative în raport cu flota aeriană existentă.

Bombardierul va oferi în special posibilitatea de a fi pilotat fără echipaj la bord. Armata americană nu a "luat totuşi nicio decizie încă pentru a zbura fără echipaj", a precizat Stefanek.

Ce înseamnă „arhitectura deschisa”

Avionul prezintă de asemenea o "arhitectură deschisă", ceea ce îi permite să se adapteze uşor la viitoarele progrese tehnologice.

Bombardierul este "conceput pentru a evolua", rezumă astfel Nelson. "Arhitectura sa deschisă" permite în special "integrarea viitoare a unor software-uri" capabile să-i amelioreze performanţele, în special autonomia sa, "pentru ca avionul să nu devină depăşit rapid".

Potrivit fabricantului Northrop Grumman, bombardierul va fi un avion "invizibil de nouă generaţie", care utilizează "noi tehnici şi materiale" încă nedivulgate publicului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult