Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce vrea să creeze Ucraina pe teritoriul cucerit din Rusia. Trupele Kievului exultă: „Ne atingem obiectivul strategic”

Ucraina a declarat miercuri că face "progrese bune" în regiunea Kursk de la graniţa cu Rusia şi a afirmat că doreşte să creeze o "zonă tampon" pentru a se proteja de bombardamente, precum şi "coridoare umanitare" pentru a ajuta civilii ruşi.

La 6 august, forţele Kievului au pătruns în regiune, surprinzând trupele ruse cu garda jos şi efectuând cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Continuăm să avansăm în regiunea Kursk. De la începutul zilei, am parcurs între unul şi doi kilometri în diferite zone", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, relatând totodată că "«peste 100 de soldaţi ruşi au fost capturaţi" miercuri.

Seara, el a repetat că militarii ucraineni fac „progrese bune”. "Ne atingem obiectivul strategic".

În a opta zi de atac, armata rusă a declarat că a zădărnicit "încercările" grupurilor mobile ucrainene de a pătrunde în adâncime în apropierea a cinci localităţi din regiunea Kursk, dintre care una, Levchinka, se află la 35 km de Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

Citește și
kursk, rusia
Zelenski a dezvăluit ce urmărește să obțină prin ofensiva fără precedent din Kursk. Armata a cucerit un oraș rus

Sprijinită de avioane, drone şi artilerie, aceasta a afirmat că a provocat pierderi grele ucrainenilor.

De asemenea, a difuzat imagini cu cinci persoane prezentate drept soldaţi ucraineni luaţi prizonieri şi alte imagini cu patru cadavre de soldaţi.

De ce vrea Ucraina o zonă-tampon în Rusia

Guvernatorul regiunii Kursk, unde peste 120.000 de persoane au fost deja evacuate în ultimele zile, a anunţat miercuri seară că a fost evacuat încă un district, Glushkovski.

La rândul lor, forţele ucrainene au folosit drone cu rază lungă de acţiune pentru a ţinti patru aerodromuri din centrul şi vestul Rusiei - Kursk, Voronej, Savasleika şi Borissoglebsk, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev.

Ministrul ucrainean de Interne, Igor Klymenko, a explicat că Ucraina încearcă să creeze o "zonă tampon" în regiunea Kursk pentru a-şi proteja populaţia de frontieră de bombardamentele ruseşti.

În luna mai, Vladimir Putin a prezentat, de asemenea, ofensiva Kremlinului împotriva regiunii ucrainene Harkov (nord-est) drept o măsură menită să creeze o "zonă tampon" pentru a opri, în cele din urmă fără succes, atacurile ucrainene în regiunile de frontieră ale Rusiei.

În regiunea rusă Belgorod, vecină cu Kursk, starea de urgenţă a fost declarată miercuri din cauza bombardamentelor ucrainene. Evacuarea a 11.000 de persoane a fost anunţată luni seara.

Cel puţin 12 civili au fost ucişi şi peste o sută au fost răniţi de la începutul ofensivei ucrainene, au anunţat luni autorităţile din regiunea Kursk, fără a furniza de atunci noi cifre.

Potrivit calculelor efectuate marţi de AFP pe baza surselor ruseşti transmise de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american, trupele ucrainene au avansat 800 de km2 în această regiune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult