Ce spune Mircea Geoană despre asistența pe care o vom oferi Ucrainei. „Sunt absolut convins”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Într-un acord semnat cu președintele Volodimir Zelenski, oficialii s-au angajat să se consulte în cazul în care conflictul cu Rusia escaladează, și de asemenea, am promis să-i ajutăm pe ucraineni cu echipamente militare. Iar miniștrii Apărării din România, Grecia și Bulgaria au semnat un acord pentru a face un coridor militar, între cele trei țări.
După ce Consiliul Suprem de Apărare a Țarii a decis să doneze Ucrainei unul dintre cele trei sistemele de apărare Patriot, președintele României a anunţat că americanii s-au angajat să ne trimită la schimb un alt sistem de acest fel.
Klaus Iohannis, președintele României: „Sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat, dar pentru a compensa absența sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuși să obținem și sisteme care vor fi livrate mai repede și vor asigura o mai bună supraveghere a spațiului aerian național.”
Iar Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, i-a mulțumit pentru ajutor.
Volodimir Zelenski: „Ne veţi trimite sistemul de apărare aeriană care ne va ajuta să salvăm copiii și civilii, mai ales după atacul brutal al Rusiei asupra spitalului”
Klaus Iohannis: „Ne-am întâlnit acum ceva timp, m-ați întrebat despre sistemul Patriot, am spus că voi vedea ce pot face, am făcut-o. Acum suntem într-un club nu foarte mare al țărilor care v-au trimis sisteme moderne, sper că transferul efectiv se va întâmpla cât mai curând”.
Cei doi au semnat un acord de securitate prin care România se angajează să susțină Ucraina economic și financiar. Și mai mult decât atât. În document scrie că, în situația escaladării conflictului cu Rusia, cele două state, România și Ucraina, au 24 de ore să se consulte, iar țara noastră să trimită în zonă asistență rapidă, acest lucru însemnând inclusiv echipamente militare:
„România (...) , va oferi Ucrainei, după caz, asistență rapidă și susținută în materie de securitate, echipamente militare în toate domeniile și asistență economică” - prevede acordul semnat de cei doi șefi de stat.
În discuțiile de la Washington, România a pledat în favoarea Ucrainei și atunci când secretarul general NATO a vorbit despre cele 40 de miliarde de euro care trebuie direcționate către ţara vecină, dar și când în discuție au fost ajutoarele constând în echipamente militare pentru țara vecină. în privința susținerii financiare, dar și a ajutoarelor constând în echipamente militare. Prin acordul semnat de oficialii din ambele state, ne angajăm să oferim sprijin economic, medical, să permitem tranzitul de echipamente militare pe teritoriul nostru și să oferim ajutor militar.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, susține însă că nu este vorba şi despre soldaţi pe care să-i trimitem acolo.
Mircea Geoană: „Unele țări pun acolo și asistență financiară, asistență umanitară, pentru dezvoltare, pentru reconstrucție. Sunt absolut convins, fără să fi văzut textul pe care l-au negociat diplomații români și ucrainienii, sunt convins că va fi o referire și la nevoia absolută ca România să participe și să beneficieze de reconstrucția Ucrainei”.
La summitul de la Washington, oficialii au decis și crearea unui coridor care să lege cu autostrăzi și căi ferate porturile Constanța și Varna de Alexandropolis și Salonic.
Miniștrii Apărării din România, Grecia și Bulgaria au semnat joi la Washington o scrisoare de intenţie cu privire la crearea acestui coridor de mobilitate militară, prin interconectarea a patru porturi, a infrastructurilor și rețelelor aferente, pentru a facilita deplasarea mai rapidă și mai eficientă a personalului și a echipamentelor militare pe flancul estic al NATO.