Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce rol a avut prinţul Philip în istoria Marii Britanii. De la comandant de navă la "expert în dezvelirea plăcilor"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu două luni înainte să devină centenar, prinţul consort Philip, soț al Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii și văr al Regelui Mihai, fostul suveran al României, a încetat din viață.

„Alteţa sa regală, s-a stins în pace, în această dimineaţă la Castelul Windsor", a anunțat Palatul Buckingham.

Ducele a fost căsătorit cu Elisabeta a II-a 74 de ani şi a devenit prinţul consort cu cel mai îndelungat serviciu din istoria monarhiei britanice. Prințul Philip a avut patru copii, opt nepoți și 10 strănepoți. Iar supușii Reginei și-l amintesc și pentru glumele și comentariile sale, neobișnuite pentru un rang atât de important în Regatul Unit al Marii Britanii.

"Cu profundă tristeţe, Majestatea Sa Regina anunţă decesul iubitului Său soţ, Alteţa Sa Regală Prinţul Philip, Duce de Edinburgh", a anunțat Palatul Buckingham.

Regatul îi datorează enorm celui care a fost iubirea vieții Reginei Elisabeta și partenerului ei de nădejde. Ofițer și comandant în marina militară britanică, Prințul Philip a luptat în Al Doilea Război Mondial și istoricii știu cât de dificil a fost să adopte rolul de consort al celui mai important monarh al lumii.

Citește și
Prințul Philip nu a avea o înmormântare de stat. Unde va fi depus trupul său
Prințul Philip nu va avea o înmormântare de stat. Unde va fi depus trupul său

Obișnuit să dețină comanda, să fie în prima linie și să conducă, Ducele de Edinburgh a descoperit în momentul căsătoriei că nu avea vreo responsabilitate constituțională. Însă, angajamentul și devotamentul față de regină au fost mereu neclintite. Philip a renunţat la cariera în marină pentru a-şi susţine soţia în rol de monarh. Iar regina l-a descris drept "sprijinul ei mereu puternic".

Poate că glumele sau gafele sale și opiniile ferme erau modul prin care acest caracter de oțel se putea exprima liber, dincolo de obligațiile și ritualurile extrem de stricte ale monarhiei britanice, spune BBC.

"Sunt cel mai mare expert mondial în dezvelirea plăcilor." Asta ar putea fi considerat umor englezesc. Numai că același Prinț Philip spunea, în altă împrejurare, că "femeile britanice nu ştiu să gătească" sau "copiii merg la şcoală pentru că părinţii lor nu-i doresc în casă".

Aproape niciodată, ducele de Edinburgh nu și-a refuzat placerea de a spune ce gândește și de a glumi. Iar oamenii au iubit asta, oricât de conservatori ar fi fost. În definitiv, și soțul reginei Angliei este om.

Prințul Philip al Greciei și Danemarcei s-a născut în 1921, în Corfu  

Prințul Philip s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. Când avea 18 ani, unchiul său, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui a fost expulzat. Alături de familie, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.

În Marea Britanie, a studiat la Royal Naval College și din ianuarie 1940 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a luptat pentru Marina britanică în mai multe bătălii navale din Mediterană şi Pacific. Pe 28 februarie 1947, Philip devine cetăţean britanic şi renunţa la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei.

În acea perioadă a cunoscut-o pe actuala suverană, pe atunci prinţesa Elisabeta. Căsătoria lor a avut loc la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947. În ajunul nunţii regale, prinţul Philip a primit titlul de Alteţă Regală, alături de rangurile nobiliare.

„Ca toate familiile, am trecut prin toată gama de neplăceri”  

Primul copil al cuplului regal, prinţul Charles Philip Arthur George, s-a născut în 1948. El a fost urmat de prinţesa Anne, prinţul Andrew şi prinţul Edward.

Prințul Philip: „Ca toate familiile, am trecut prin toată gama de plăceri şi necazuri legate de creşterea copiilor. Bineînţeles, sunt într-o anumită măsură subiectiv, dar cred că copiii noştri s-au descurcat chiar bine în nişte circumstanţe foarte solicitante şi dificile."

Prinţul Philip şi-a continuat serviciul activ în cadrul Marinei Regale, comandând fregata Magpie, până la ascensiunea pe tron a reginei Elisabeta a II-a pe 6 februarie 1952. Începând de la acea dată, prinţul a însoţit-o pe suverană în activităţile sale oficiale şi publice.

Prințul Philip: „Cred că lecţia principală pe care-am învăţat-o e că toleranţa e un ingredient esenţial în orice căsnicie. Poate nu e atât de importantă atunci când lucrurile merg bine, dar e vitală atunci când lucrurile se complică. Şi puteţi să mă credeţi când vă spun că Regina are toleranţă din belşug."

74 de ani alături de cel mai mare monarh al lumii  

74 de ani de căsnicie, alături de cel mai mare și mai puternic Monarh al lumii. Ducele de Edinburgh s-a retras din viață publică în 2017, după ce sănătatea nu i-a mai permis să-i fie alături reginei.

Expert regal: „Cuplul lor a rezistat foarte bine trecerii timpului. Au avut și tensiuni, dar rămâne una dintre cele mai solide perechi pe care le-am cunoscut. Au avut divergențe, moduri diferite de a aborda problemele, dar mereu ei au reprezentat Familia prin excelență."

În ultimele săptămâni, Prințul Philip fusese internat în mai multe spitale și a fost văzut, în drumul său spre palat, foarte slăbit, dar cu aceeași privire pătrunzătoare și aceeași distincție, care i-au cucerit inima pe viață Reginei Elisabeta a II-a.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Ne vom aminti de Duce pentru toate acestea, dar, mai presus de toate, pentru sprijinul neclintit acordat Majestății Sale, Regina. Și nu doar pentru că i-a fost soț și i-a fost alături zi de zi, dar și pentru că i-a dat putere Reginei mai bine de 70 de ani. Și către Regină și către familia regală trebuie să ne îndreptam astăzi gândurile. Nu numai pentru că am pierdut o personalitate publică atât de iubită, ci și pentru faptul că am pierdut un om respectabil, un soț devotat, un tată iubitor, un bunic, un străbunic."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult