Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce miză a avut atacul ucrainenilor asupra portului rusesc Novorossiisk. Resursa vitală „ascunsă” de ruși acolo

Your browser doesn't support HTML5 video.

Unul dintre cele mai sigure porturi militare rusești, aflat în Caucazul de Nord, a fost atacat, vineri noapte, cu drone maritime de suprafață, dar și cu drone aeriene.

Apărarea rusă a fost luată prin surprindere, pentru că cel puțin una dintre navele Flotei Mării Negre a fost avariată în atac. Asta, deși Moscova a anunțat rapid că atacul nu a avut niciun efect.

Mai sus se poate vedea momentul în care o dronă maritimă de suprafață lovește o navă de desant a marinei ruse, în portul Novorossiisk din Caucaz.

Raidul a avut loc la o distanță de aproximativ 650 de kilometri de regiunile controlate de ucraineni, într-o zonă considerată sigură de Kremlin.

Deși armata rusă a anunțat că toate dronele au fost distruse înainte să-și atingă țintele, au apărut imagini de zi cu nava rusească înclinată pe o parte, semn că a fost avariată în atac.

Citește și
razboi
Volodimir Zelenski, despre atacul cu drone din portul Izmail: „Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală”

Novorossiisk e unul dintre cele mai mari porturi ale rușilor în Caucazul de Nord și e locul unde sunt depozitele de combustibil ale Flotei Mării Negre.

Atacul vine la două zile după ce rușii au atacat portul dunărean Izmail, folosit de ucraineni pentru a încărca cereale pe nave occidentale. Americanii acuză Moscova că folosește teroarea pentru a pune presiune pe lanțurile globale de aprovizionare cu hrană.

Antony Blinken, secretarul american de stat: „De când Rusia s-a retras din înțelegere pe 17 iulie, ignorând apelurile întregii lumi, prețurile la cereale au crescut cu peste 8% în toată lumea. Ministerul kenyan de Externe a numit gestul Rusiei drept, citez, un cuțit în spate. Care a fost răspunsul Rusiei la suferința și indignarea lumii? Au bombardat silozurile Ucrainei. Au minat intrările în porturi. Au amenințat că atacă orice navă din Marea Neagră, fără să conteze pavilionul sau încărcătura ei”.

Lituania, gata să închidă granița cu Belarus

În nord, Polonia și Lituania au înăsprit controalele la frontiera cu Belarus, aliat principal al Rusiei, după ce la graniță și-au făcut apariția trupe Wagner. Lituanienii spun că sunt gata să închidă granița cu Belarus, ceea ce ar însemna, efectiv, că legătura terestră a Rusiei cu enclava Kaliningrad, prin coridorul Suwalki, ar fi secționată.

Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei: „Am menționat posibilitatea de a închide granițele cu Belarus, în ultimă instanță. Dacă vedem că mercenarii Wagner sunt concentrați în mod voit la granița noastră, dacă încep diverse atacuri hibride peste frontier, asta va fi cu siguranță una dintre opțiuni. Și una foarte eficientă”.

La o întâlnire cu diplomații ucraineni, președintele Zelenski a vorbit despre aspirațiile țării sale de pace.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „La sfârșitul săptămânii, va avea loc la Jeddah o întâlnire la nivel de consilieri prezidențiali și oficiali ai Ministerelor de Externe. Următorul pas ar fi organizarea unui summit global pentru pace. Lucrăm pentru a face să se întâmple la toamnă”.

În jur de 40 de ţări vor fi reprezentate la discuţiile preliminare ce vor fi găzduite sâmbătă şi duminică de Arabia Saudită la Jeddah. Va fi analizat planul de pace propus de Zelenski, care cere retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, şi restabilirea graniţelor recunoscute internaţional.

Pe front, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a făcut o vizită la cartierul general al grupului de unități Centru, unde a discutat strategiile viitoare ale armatei ruse. Ministrul a inspectat, cu această ocazie, un transportor blindat de fabricație suedeză, capturat aproape intact de ruși. Șoigu s-a arătat interesat și de proiectilele folosite de blindat, dar și de conservele de alimente pe care le au ucrainenii în dotare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult