Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cazul pădurarului ucis, ajuns în presa internațională. Ce scrie BBC despre incident

Povestea pădurarului în vârstă de 30 de ani împuşcat miercuri în Maramureş şi aruncat într-o râpă a ajuns și în presa britanică. BBC prezintă pe larg filmul incidentului.

Pădurarul, angajat al Ocolului Silvic din Strâmbu Băiuţ, din judeţul Maramureş, a mers săptămâna trecută în pădure pentru că ar fi avut informaţia că nişte hoţi de lemne s-ar afla în zonă.

Ore în şir, colegii lui l-au căutat după ce nu au mai reuşit să dea de el, a anunţat poliţia. Pădurarul a fost găsit în cele din urmă fără viaţă, abandonat într-o râpă, bătut crunt și împuşcat chiar cu arma pe care o avea în dotare.

Acesta a fost al şaselea deces de acest tip în pădurile României. Angajaţii Romsilva din toată ţara au protestat luna trecută şi au cerut să li se permită să poarte arme cu care să se apere în fața hoţilor. În ultimii ani s-au înregistrat peste 650 de atacuri, soldate cu rănirea pădurarilor.

În articol este prezentată situația pădurilor din România, dar și lupta violentă a autorităților împotriva hoților de lemne.

Citește și
Sfârșit cumplit pentru pădurarul din Maramureș
Pădurarul din Maramureș a fost împușcat chiar cu arma lui. Mai mulți suspecți sunt audiați

Mai mult, BBC relatează despre cercetările efectuate de Greenpeace, care estimează că România pierde până la trei hectare din suprafața totală a pădurii în fiecare oră, ca urmare a degradării și a exloatărilor.

De asemenea, luna trecută, trei ONG-uri, Agent Green, ClientEarth și EuroNatur, au depus plângere la Comisia Europeană împotriva Guvernului României, susținând că practicile sale de exploatare adesea contraveneau legislației UE privind protecția naturii.

Jurnaliștii BBC a vorbit și cu Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green.

„Mafia forestieră a încercat să mă ucidă și pe mine de câteva ori. În urmă cu patru ani investigam în apropiere de Parcul Național Retezat, când un grup de hoți de lemne au încercat să mă ucidă. Mi-au rupt coastele și o mână și mi-au spart capul”, spune Gabriel Păun.

Anul acesta au fost cel puțin 16 atacuri ale hoților de lemne, iar sindicalistul Silviu Geană spune că pădurarii nu au cum să se apere în fața acestora.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult