Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de puternic este sistemul american de rachete HIMARS, care l-a speriat pe Putin

Vestea că Ucraina ar putea primi un sistem avansat de rachete cu rază lungă de acțiune l-a făcut pe președintele Vladimir Putin să amenințe că Rusia va lovi noi ținte, ”pe care până acum nu le-am lovit”.  

Ucraina caută să intre în posesia unor sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), precum M270 şi M142 HIMARS, pentru a lovi trupele şi depozitele de armament din ariergarda forţelor ruse.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat oficial un plan de a dota Ucraina cu sisteme de rachete de precizie de tip HIMARS, după ce a primit asigurări că autorităţile de la Kiev nu le vor folosi pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei.

Ce sunt rachetele de tip HIMARS  

Sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS - sau MLRS - este o unitate mobilă care poate lansa simultan mai multe rachete ghidate de precizie.

Citește și
lansator rachete
Război în Ucraina, ziua 98. SUA trimit în Ucraina patru sisteme moderne de rachete HIMARS

 

Potrivit The Guardian, acest sistem poate lovi ținte rusești la o distanță de până la 80 km.

Atât Ucraina, cât și Rusia operează deja MLRS, dar Himars are o rază și o precizie superioare celorlalte sisteme.

HIMARS vine de la ”High Mobility Artillery Rocket System”, care înseamnă ”Sistem de Artilerie și Rachete de Mare Mobilitate”.

Acesta este o versiune modernizată, mai ușoară și mai agilă, montată pe roți, a modelului M270 MLRS de pe șenile, dezvoltat în anii 1970 pentru forțele americane și aliate.

 

Unitățile Himars poartă un pod preîncărcat de șase rachete ghidate de 227 mm (M270 poartă două poduri) sau un pod mare încărcat cu o rachetă tactică ATACMS (Army Tactical Rachete System). SUA nu vor furniza Ucrainei sistemul ATACMS, care are o autonomie de 300 km.

Cu un echipaj mic, Himars poate încărca un proiectil în câteva minute, fără ca alte vehicule să ajute.

Armata SUA are deja unități Himars în Europa, iar aliații NATO Polonia și România au achiziționat sistemele.

De altfel, la sfârșitul anului 2020, în România a avut loc primul exercițiu militar româno-american cu rachete HIMARS.

 

De ce sunt valoroase rachetele HIMARS  

Rachetele Himars vor oferi forțelor Ucrainei capacitatea de a lovi mai departe în spatele liniilor rusești și de la distanțe care sunt în afara armamentului cu rază lungă de acțiune a Rusiei.

Rachetele ghidate de GPS pe care le lansează Himars au o rază de acțiune aproximativ dublă față de obuzierele M777 pe care SUA le-au furnizat recent forțelor ucrainene.

Putând trage de la o distanță de aproximativ 80 de kilometri, sistemele Himars sunt astfel în afara razei artileriei rusești.

Unii analiști spun că Himars poate „schimba jocul” războiului, într-un moment în care forțele ucrainene par să se chinuie sub focul artileriei ruse.

Dar alții spun că Himars nu va întoarce brusc situația.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult