Avertismentul analiștilor cu privire la Kim Jong-un: "Nu renunță la programul nuclear"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Înainte de plecare, Trump a declarat că el se înţelege perfect cu dictatorul nord-coreean, deşi propriile sale servicii secrete spun că acesta n-a mişcat un deget în direcţia denuclearizării.
Nu e clar ce poate ieşi de pe urma acestei a doua întâlniri, dar atât analişti cât şi oameni care au fugit din Coreea de Nord avertizează că liderul nord-coreean n-ar fi de încredere.
Hanoi, capitala Vietnamului, n-a fost aleasă întâmplător pentru această a doua întâlnire a preşedintelui american cu liderul nord-coreean. Oraşul împodobit acum cu steagurile celor trei ţări a fost transformat în ruine în timpul războiului din Vietnam. Ţara e în continuare condusă de un regim comunist cu partid unic.
Will Ripley, corespondent CNN: "Oraşul a fost reconstruit. Un miracol economic s-a produs aici în Vietnam, ca rezultat al normalizării relaţiilor cu Statelor Unite şi aceasta este poate o lecţie pentru liderul nord-coreean Kim Jong-un."
3.000 de jurnalişti din 40 de ţări sunt aşteptaţi la Hanoi, iar guvernul ştie că ochii întregii lumi vor fi aţintiţi asupra sa. Oraşul a fost împrospătat ca să arate perfect, au fost aduse şi plantate flori de la kilometri distanţă şi localnicii se pregătesc cu mic, cu mare să le ureze bun venit celori doi lideri.
Atente să nu-şi supere oaspeţii, gazdele i-au anulat viza unui bărbat din Hong Kong care îl imită pe liderul nord-coreean. În schimb sosia lui Trump va rămâne şi va încerca să-l întâlnească pe "adevăratul Donald".
Înainte de plecare, sosia a avut un mesaj pentru cel pe care îl imită. "Apropo, Kim, slăbeşte şi tu puţin. Nu reuşesc să ţin pasul cu tine şi nici nu e sănătos. Şi schimbă-ţi naibii freză, e groaznică."
Dacă prima întâlnire dintre Trump şi Kim a fost istorică doar pentru că a avut loc, de această dată lumea se aşteaptă la rezultate concrete. Însă nu e clar deloc care ar putea fi acestea.
Bruce Klingner, fost analist CIA pentru Coreea: "Întrebarea e cât de mult coboară SUA ştacheta faţă de cererile sale anterioare pentru a obţine un succes. Declaraţiile preşedintelui şi secretarului de stat indică o mai mare receptivitate pentru semnarea unei declaraţii de pace decât există înainte.
De asemenea, nu mai există condiţia stabilirii unui termen pentru programele balistice nucleare ale Coreei de Nord. De asemenea, pare să existe o disponibilitate de a reduce sancţiunile înaintea denuclearizării totale, aşa cum cerea înainte administraţia."
Fostul adjunct al ambasadorului nord-coreean la Londra şi unul dintre cei mai importanţi diplomaţi care a trădat regimul e îngrijorat că pretenţiile lui Trump par să fi scăzut de la denuclearizare la dezarmare.
Thae Yong Ho, fost diplomat nord-coreean: "N-am încredere în Kim Jong-un şi cred că e nerealist să crezi că va renunţa la programul său nuclear."
Summitul celor doi lideri are loc miercuri şi joi, dar programul exact nu e cunoscut deocamdată.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA , coreea de nord , donald trump , kim jong-un
Dată publicare: 26-02-2019 07:59