Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Austria a raportat oficial un focar al bolii limbii albastre, a anunțat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor

Austria a raportat un focar al bolii limbii albastre la o fermă de bovine din vestul țării, a anunțat luni Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OMA), citată de Reuters.

Boala limbii albastre poate fi mortală pentru rumegătoarele domestice precum ovinele, bovinele și caprinele.

O nouă variantă a bolii circulă în nordul Europei de la sfârșitul anului trecut, ceea ce a condus la campanii de vaccinare în țările afectate, inclusiv în Franța.

Potrivit ANSVSA, bluetongue (boala limbii albastre) cunoscută şi sub denumirea de febra catarală este o boală infecţioasă, de natură virală, necontagioasă, cu transmitere vectorială, ce afectează rumegătoarele domestice (ovine, caprine, bovine) şi sălbatice (bivoli, cerbi, mai multe specii de antilope africane şi alte specii ale ordinului Artiodactyla).

Bluetongue este întâlnită în teritorii cuprinse între 40° latitudine nordică şi 35° latitudine sudică, putându-se extinde până la 55° latitudine nordică datorită extinderii arealului speciilor vectori Culicoides, regiuni în care boala are un pronunţat caracter sezonier, evoluând în perioada de activitate a culicoizilor adulţi.

Citește și
cioban cu oi turma
Boala limbii albastre a decimat sute de oi in Mehedinti. Ciobanii isi vad afacerile distruse: "Am investit multi bani"

La majoritatea animalelor, infecţia cu virus bluetongue (BTV) evoluează inaparent, însă, uneori provocă cazuri fatale la ovine, cerbi şi ale rumegătoare sălbatice.

Boala se manifestă prin febră, inflamaţie de tip cataral sau ulcero-necrotic la nivelul mucoasei nazale, bucale şi a bureletului coronarian.

Boala este cunoscută din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu intensificarea creşterii ovinelor din rasa merinos în Africa de Sud. Primele relatări privind evoluţia bluetongue datează din 1876, când sunt semnalate îmbolnăviri cu mortalitate ridicată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult