Armata ucraineană ar fi primit obuze fabricate în România. Reacția Bucureștiului
Your browser doesn't support HTML5 video.
La rândul lui, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat asupra riscului "foarte real" în privința unui dezastru nuclear.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc, la sfârșitul săptămânii trecute, de bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa. Kievul susține că proiectilele trase de ruși au lovit, inițial, rețeaua de înaltă tensiune, apoi au avariat mai mulți senzori pentru radiații. Un muncitor a fost rănit de schije.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nicio națiune din lume nu se poate simți în siguranță, atunci când un stat terorist atacă o centrală nucleară. Doamne ferește să nu se întâmple ceva ireparabil, pentru că nimeni nu o să mai poată opri contaminarea radioactivă".
De partea cealată, Moscova și autoritatea rusă instalată în zona ocupată, insistă că ucrainenii ar fi lovit, cu un lansator de rachete, în zona unde se află containerele cu combustibil nuclear uzat.
Guterres: "Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș"Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș. Sper ca inspectorii Agentiei Internaționale pentru Energie Atomică să primească acces în centrala pentru verificări".
Potrivit companiei de energie nucleară Energoatom din Ucraina, obiectivul Moscovei este să deconecteze centrala de la sistemul energetic al țării pentru a întrerupe electricitatea în zona de sud.
Între timp, pe frontul de est, luptele se întețesc. Undeva, adânc în pădure, sodații ucraineni își pregătesc noi poziții de apărare.
Soldat ucrainean: "Am fost puși aici, unde luptele sunt aprige. Ne-am luat partea noastră de bombardamente. Unii dintre camarazii noștri au fost răniți".
Luptătorii mai au puterea să glumească, spun că trăiesc precum hobiții, se ascund sub pământ de bombele aruncate cu înverșunare de dușman.
Nic Robertson, jurnalist CNN: "Când oficialii ucraineni spun că rachetele HIMARS și artileria grea M777 îi ajută să mențină linile frontului, ei bine, acestea sunt liniile despre care vorbesc".
Soldat ucrainean: "Menținem linia de apărare. E multă umezeală în pădure, plouă, ne bombardează tot timpul, dar rezistăm, nu avem încotro".
MIlitarii ucraineni au convingerea că vor fi victorioși și asta le dă putere.
Nic Robertson, jurnalist CNN: "Aici va fi câștigată sau pierdută următoarea fază a războiului. În tranșee ca acestea și altele săpate pe distanțe de sute de kilometri, pe diferite fronturi. Soldați ucraineni ca cei de aici au misunea să oprească eventuale ofensive terestre ale rușilor".
Autoritățile române refuză să precizeze ce muniții ori armament au trimis UcraineiPe de altă parte, o scurtă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de Roarm în 2022 în contextul în care autoritățile de la București refuză să precizeze ce muniții ori armament au trimis Ucrainei. Potrivit surselor de la Kiev, proiectilul este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri.
În schimb, potrivit ministerului britanic al apărării, trupele rusești ar planta mine antipersonal PFM-1 în Donbas. Cunoscute si sub numele de mine-fluture, acestea sunt extrem de controversate deoarece fac multe victime în rândul copiilor, care le confundă cu niște jucării.
Zelenski: "Nu vom renunța la nimic din ce e al nostru"În zonele ocupate de ruși în Donbas și Herson, autoritățile instalate de ruși accelereaza pregătirile pentru așa-zisele referendumuri, în vederea alipirii definitive la Rusia.
În Melitopol, de exemplu, inițial ocupanții au planificat o singură zi de vot, dar acum iau în considerare șapte zile de "vot de acasă", în care militari ruși înarmați vor merge din casă în casă și ii vor "intervieva" pe rezidenți. Deja rușii conditionează furnizarea de ajutor umanitar, inclusiv alimente și materiale de construcție, de participarea la pseudo-referendum.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nu vom renunța la nimic din ce e al nostru și, dacă ocupanții merg pe calea pseudo-referendumurilor, vor închide orice posibilitate de negociere cu Ucraina și cu lumea liberă, negociere de care partea rusă o să aibă nevoie la un moment dat".
Sursa: Pro TV
Etichete: romania , razboi in ucraina , Volodomir Zelenski , obuze
Dată publicare: 08-08-2022 18:55