Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cutremurele devastatoare, cauzate de alunecarea pe orizontală a celor două mari plăci tectonice din Turcia

Turcia este una dintre cele mai active zone seismice, fiind situată pe sau în zona mai multor linii de falie.

Turcia a fost zguduită, luni, de două mari cutremure. Primul a avut loc dimineață, la ora locală 04:17, care a înregistrat o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, iar al doilea s-a produs în jurul prânzului, de asemenea, cu o magnitudine uriașă, de 7,5 grade. În tot acest timp, peste 120 de replici au fost raportate.

Zona din Turcia unde s-au produs cele două seisme care au lovit puternic și nordul Siriei este predispusă la cutremure, din cauza faptului că se află la intersecția a trei dintre plăcile tectonice care alcătuiesc scoarța terestră: plăcile Anatoliană, Arabică și Africană.

Cea Arabică se deplasează spre nord în Europa, ceea ce face ca placa Anatoliană (pe care se află Turcia) să fie împinsă spre vest cu trei metri.

Pe măsură ce cele două plăci mari se deplasează, Turcia este în esență strivită, spun experții, citați de BBC News.

Citește și
gaziantep
Locuitorii orașului Gaziantep dorm sub cerul liber, la -10°C, de teama unor noi cutremure. Ilknur Pintilie: E un ger cumplit

Mișcarea plăcilor tectonice generează presiune în zonele de falie de la granițele acestora. Eliberarea bruscă a acestei presiuni este cea care provoacă cutremurele și zguduirile solului.

Este probabil ca acest ultim cutremur să se fi produs pe una dintre cele mai importante falii care marchează granițele dintre plăcile Anatoliană și Arabică: fie falia Anatoliană de Est, fie falia de transformare a Mării Moarte. Ambele sunt "falii de alunecare", ceea ce înseamnă că ele permit o anumită mișcare a plăcilor care se deplasează una lângă cealaltă, a explicat un seismolog, potrivit publicației The Conversation.

În consecință, cutremurele sunt destul de frecvente în Turcia. Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din țară (AFAD) a înregistrat peste 22.000 de astfel de evenimente în 2022.

Cel mai grav înregistrat până acum fiind un cutremur cu magnitudinea de 7,6 care a lovit İzmit în 1999, ucigând peste 17.000 de persoane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult