Americanii trimit ucrainenilor un nou ajutor militar de un miliard de dolari, constând în rachete sistemele Himars
Your browser doesn't support HTML5 video.
Secretarul general al ONU a cerut acces în zonă pentru inspectorii internaționali, după ce un bombardament a avariat senzorii de radiații și a rănit un muncitor.
Pe de altă parte, nu se întrevăd negocieri de pace. Singurele discuții între cele două tabere sunt legate de schimbul de prizonieri.
În centrul conflictului ruso-ucrainean se află acum centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea uzinei.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș. Sper ca inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să primească acces în centrală pentru verificări.
Până acum, nu au fost înregistrate valori anormale ale nivelului de radiații.
Cei care locuiesc în zonă vor să plece însă cât mai departe.
Șeful companiei ucrainene de energie nucleară acuza trupele rusești ca au transformat centrala într-o bază militară.
Petro Kotin, directorul Energoatom: În prezent, centrala nucleară funcționează și se alimentează doar printr-o singură linie de comunicare cu sistemul energetic ucrainean. Situația este foarte periculoasă. Am trecut printr-o situație asemănătoare la centrala nucleară de la Cernobîl, dacă vă amintiți. Dar aici este o diferență foarte mare, pentru că aici sunt șase unități energetice, toate sunt pline de materiale nucleare.
Între timp, americanii le trimit ucrainenilor un nou ajutor militar de un miliard de dolari, constând în special în rachete suplimentare pentru sistemele de artilerie Himars.
Colin Kahl, șeful politicii Pentagonului: În momentul de față, luptele se dau în estul (Ucrainei) și din ce în ce mai mult în sud, așa că trebuie să le trimitem (ucrainenilor) ajutoarele de care au nevoie și care pot fi livrate cât mai curând. Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni.
Pe de altă parte, o scurtă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de Roarm în 2022, în contextul în care autoritățile de la București refuză să precizeze ce armament sau muniții au trimis Ucrainei. Potrivit surselor de la Kiev, proiectilul este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri.
În schimb, potrivit Ministerului britanic al Apărării, trupele rusești ar planta mine antipersonal PFM-1 în Donbas. Cunoscute și sub numele de mine-fluture, acestea sunt foarte controversate, deoarece fac multe victime în rândul copiilor, care le confundă cu niște jucării.
În acest context, pacea e încă departe.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: Echipa ucraineană de negociatori a dispărut de pe radar, cum se spune. Nu există nicio negociere în acest moment. Operațiunea militară specială va continua până când își va atinge toate obiectivele. În ceea ce priveşte o întâlnire între preşedinţii Putin şi Zelenski, aceasta va fi posibilă doar după ce delegațiile își vor face temele.
Pe de altă parte, prima navă încărcată cu cereale care a plecat din Odesa, de la începutul invaziei ruse, întâmpină probleme. Cumpărătorul din Liban a refuzat grânele aduse din Ucraina, din cauza întârzierilor. Acum, este cautat un alt destinatar.