Americanii stau la coadă pentru ajutoare. SUA trec prin cea mai gravă criză de sănătate publică de la gripa spaniolă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Alți 90.000 se zbat să supraviețuiască pe patul de spital.
"Statele Unite trec prin cea mai periculoasă criză de sănătate publică, de la pandemia de gripă spaniolă din 1918", spun experții americani, descurajați de agravarea continuă a pandemiei.
Zeci de mii de americani stau la coadă pe ajutoare
Aceste imagini se repetă în multe orașe americane, de Ziua Recunoștinței: mii de oameni așteaptă ore întregi la coadă să primească un coș de alimente. Aici, în Houston, oficialii au pregătit 20.000 de pachete. Jumătate dintre cei prezenți nu au mai avut niciodată nevoie de ajutoare de acest fel. Criza economică provocată de pandemie i-a adus în situația asta.
"Îmi trebuie de toate. Am rămas fără serviciu anul trecut. Acasă nu am de niciunele... Ăsta e un ajutor uriaş. Suferim cu toţii, dar Dumnezeu e bun cu noi."
Sylvester Turner, primarul din Houston: "Nevoia nu va dispărea după ziua de azi, dar cel puţin oamenii primesc alimente care le vor ajunge măcar o săptămână. Să sperăm cu lucrurile se vor îmbunătăţi, dar suntemn binecuvântaţi cu aceste provocări..."
În aceeași situație sunt milioane de americani care n-ar fi avut ce pune pe masa în seara de Thanksgiving, dacă nu ar fi primit ajutor de la cantine și bănci de alimente. În ultimele zile au fost cozi uriașe în jurul acestor servicii.
Cheryl Howard, șomeră: "Ne este de mare ajutor! O să pot pregăti cina pentru toată familia."
În alte părți, oamenii și-au luat măsuri de precauție că să nu transforme masa de sărbători într-un focar de coronavirus. E cazul acestui cuplu din Colorado, care a găsit o soluție inedită să păstreze tradiția, chiar dacă nu poate aduna întreaga familie în jurul aceleiași mese.
Dennis Culver, "Drive-Through" Host: "Nu vreau să mă îmbolnăvesc, soţia nu vrea să se îmbolnăvească... Nu vreau să infectez nici pe altcineva, aşa că am fost nevoiţi să venim cu o alternativă. Şi Jan mi-a spus că poate ar trebui să instalăm o fereastră de drive-in."
Cumnatul lui Dennis și-a făcut deja planuri să vină în vizită la... fereastră, că să-și primească porția de sărbători.
Mike Bacon/Jan's Brother: "Contribuim cu toţii la limitarea pandemiei, cel puţîn aşa sperăm. Putem să dăm un exemplu şi în acelaşi timp să ne bucurăm şi de Ziua Recunoştinţei."
În SUA, o persoană este răpusă de noul coronavirus la fiecare 40 de secunde
Din păcate, nu toți americanii sunt la fel de grijulii. În SUA, o persoană este răpusă de noul coronavirus la fiecare 40 de secunde. Ieri au pierit 2.439 de americani, cel mai grav bilanț pe 24 de ore din ultimele 6 luni. Medicii nu se așteaptă că numărul să scadă prea curând, dar speră că populația să țînă cont de recomandări.
Dr. Ken Remy/Physician, spitalul Barnes-Jewish: "E mult mai confortabil să purtați o mască pe față decât mi-ar fi mie să vă introduc o bucată de plastic pe căile respiratorii și să vă salvez viața... sau să se întâmple spre finalul vieții voastre."
În cel mai recent bilanț, California a anunțat peste 18.000 de noi îmbolnăviri cu Sars-Cov-2, Texas - peste 14.000, iar statul Utah a avut cele mai multe decese într-o singură zi de la începerea pandemiei.
Pentru a doua oară în această săptămână, și Minnesota a raportat un număr record de persoane care au pierdut lupta cu virusul. În acest spital situația este atât de gravă, încât medicii au cerut ajutor de la alte state federale. Iar cadrelor medicale ieșite la pensie li s-a cerut să revină în prima linie.