Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alianță anti-Ucraina, în sânul UE și NATO. Țările care amenință fățiș Kievul și cer cooperare cu Rusia

Ungaria și Slovacia, două state membre ale UE și NATO, acuză Ucraina de șantaj și cer europenilor să coopereze cu Rusia, dacă vor să scape de ”influența totală” a SUA. Mai mult, Bratislava a amenințat direct Kievul că va opri exporturile de motorină.

Ungaria și Slovacia și-au unit din nou vocile împotriva Ucrainei și în favoarea Rusiei, cele două state membre UE și NATO acuzând, pe de-o parte, Kievul de șantaj și amenințând, pe de altă parte, cu sistarea exporturilor de motorină către ucraineni.

Premierul slovac Robert Fico a dat astfel Ucrainei un răgaz de doar câteva zile până la sistarea exporturilor sale de motorină către țara măcinată de războiul rus.

”În cazul în care în următoarele zile nu va fi reluat transportul de ţiţei rusesc prin Ucraina, rafinăria Slovnaft din Bratislava va opri exportul de motorină către Ucraina, a declarat, luni, prim-ministrul slovac, Robert Fico, într-o postare video pe reţeaua de socializare, transmisă de biroul Guvernului slovac din Bratislava”, scrie agenția maghiară Hirado.

Potrivit acesteia, ”prim-ministrul slovac a menţionat că, după mai multe convorbiri telefonice cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal, şi după întâlnirea de luni cu ambasadorul Ucrainei la Bratislava, trebuie să anunţe că, dacă Ucraina nu încetează să restricţioneze exportul de ţiţei rusesc către Slovacia şi Ungaria, rafinăria Slovnaft din Bratislava nu va continua exportul de motorină către Ucraina, care reprezintă 10% din necesarul acesteia”.

Citește și
Peter Szijjarto
Gestul pe care Ucraina trebuie să îl facă pentru ca Ungaria să deblocheze fonduri UE pentru statele membre
Fico: UE trebuie să coopereze cu Rusia

Robert Fico a spus că decizia Ucrainei ”de a restricţiona tranzitul ţiţeiului rusesc dăunează atât Slovaciei, cât şi Ungariei şi Ucrainei, în timp ce Rusia nici nu resimte efectele acestei măsuri”.

Fico a precizat că Slovacia ”respinge politica unei noi cortine de fier între Uniunea Europeană şi Rusia”, iar ”dacă UE doreşte să scape de influenţa totală a Statelor Unite, trebuie să ia în considerare cooperarea cu Rusia”.

Amenințarea Slovaciei s-a produs după ce Ungaria a acuzat deja Ucraina de șantaj la adresa țărilor care doresc pacea, cu privire la restricționarea tranzitului de petrol rusesc pe teritoriul său, către cele două state pro-Putin.

”Ungaria nu vrea să şantajeze Ucraina drept ripostă; ne respectăm angajamentele faţă de ei, dar nu-i putem lăsa să ne şantajeze”, a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult