Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ajutor nesperat. Sistemul special primit de Ucraina care poate doborî cu precizie, dar și foarte ieftin dronele Rusiei

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de apărare antiaeriană Skynex din partea Germaniei, ca parte a ultimului pachet de ajutor militar, a anunțat guvernul german la 29 aprilie.

Acesta este cel mai recent supliment pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, care se confruntă cu dificultăți, rămânând fără muniție din cauza întârzierilor ajutorului american, dar care a fost susținută în ultimele săptămâni prin promisiuni de noi sisteme de rachete, cum ar fi legendarul Patriot, potrivit kyivindependent.

Ce este Skynex?

Potrivit producătorului său german, Rheinmetall, Skynex este un sistem de „apărare antiaeriană în rețea” care oferă „un scut de protecție stratificat foarte eficient împotriva unui spectru larg de amenințări aeriene” și servește drept „răspuns necesar împotriva atacurilor de saturație și a atacurilor în roi”

Potrivit producătorului său german Rheinmetall, Skynex este un „sistem de apărare aeriană în rețea” care oferă „un scut de protecție stratificat foarte eficient împotriva unui spectru larg de amenințări aeriene” și servește drept „răspuns necesar împotriva atacurilor de saturație și a atacurilor în roi”

Citește și
artilerie rusia
Răspunsul sec al Rusiei la acuzațiile SUA că ar folosi arme chimice în Ucraina

Pe scurt, este o armă mare, puternică și foarte precisă, foarte eficientă în doborârea dronelor.

De ce este necesar?

Sistemele de apărare aeriană de mare valoare, precum NASAMs, IRIS-T și Patriot, pot doborî cu ușurință dronele, dar utilizarea lor în acest scop are un dezavantaj major - costul.

O dronă Shahed de fabricație iraniană este, în ceea ce privește armamentul, ieftină. Versiunile de export costă în jur de 193.000 de dolari, iar cele fabricate de Rusia pe plan intern, doar aproximativ 10.000-50.000 de dolari.

O rachetă NASAM costă între 600.000 și 1 milion de dolari. O rachetă Patriot costă aproape 4 milioane de dolari. O rachetă IRIS-T, relativ ieftină, costă totuși în jur de 450.000 de dolari.

Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a tras peste 4.600 de drone Shahed până la sfârșitul lunii februarie, în cei doi ani de război pe scară largă, astfel că utilizarea rachetelor de apărare aeriană pentru a le doborî nu este o opțiune viabilă din punct de vedere financiar pe termen lung.

„Una dintre caracteristicile cheie ale războiului este utilizarea unor sisteme de livrare relativ ieftine, cum ar fi dronele", a declarat Martin J. Dougherty, expert în armament și autor al cărții "Avioane, tancuri și artilerie din războiul din Ucraina”, pentru The Kyiv Independent.

„Apărarea împotriva unor astfel de arme necesită un cost redus pe angajament și capacitatea de a elimina mai multe amenințări într-un timp scurt. Dificultatea detectării, urmăririi și lovirii unor ținte atât de mici este, de asemenea, considerabilă”, a mai precizat Martin J. Dougherty.

Ucraina s-a bazat pe sisteme precum Gepard, de fabricație germană, și pe tactică mai elementară și nu întotdeauna eficientă de a le doborî cu mitraliere mari de calibrul 50 montate pe camioane.

Skynex este o cale de mijloc între cele două, un sistem foarte precis care poate doborî drone, dar care folosește muniție mult mai ieftină decât o rachetă Patriot.

Cum funcționează Skynex?

Skynex este un sistem modular, ceea ce înseamnă că poate fi configurat într-o varietate de moduri, în funcție de amenințare.

Detaliile acestor sisteme trimise în Ucraina nu au fost făcute publice, dar o versiune prezentată într-un videoclip promoțional Rheinmetall din 2022 pare a fi un candidat probabil.

În el, un pistol Oerlikon Revolver Gun Mk3 - folosit în sistemul Skynex și capabil să tragă cu o cadență de 1.000 de gloanțe pe minut cu o rază de acțiune de 4.000 de metri, montat pe un camion elimină un roi de drone FPV (first-person-view) de mici dimensiuni dintr-o singură rafală de foc.

Potrivit descrierii destul de vagi a Rheinmetall, Skynex folosește o varietate de „senzori și efectoare”, precum și „unul sau mai multe radare cu rază medie de acțiune” pentru a detecta și identifica dronele, toate coordonate prin intermediul sistemului de gestionare a luptei Oerlikon Skymaster.

Este Skynex un element de schimbare a jocului?

Din câte s-a raportat, Ucraina este în posesia a doar două sisteme Skynex, mult prea puține pentru a avea un impact decisiv asupra războiului.

Dar, deși locațiile lor nu sunt publice, având în vedere eficiența lor, se poate presupune că protejează cel puțin două ținte foarte importante, posibil chiar și pe frații lor mai mari, cu rază de acțiune mai mare și mai puternici.

„Sistemele de rachete de mare valoare, capabile să angajeze avioane inamice la distanțe mari, pot fi vulnerabile la atacul unor muniții de mici dimensiuni, greu de urmărit, care zăbovesc. S-ar putea ca sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Skynex, să fie necesare pentru a menține în joc marile lovituri”, a declarat Dougherty.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult