Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Agenția de rating Fitch: Uraganul Milton a distrus bunuri asigurate cu o valoare între 30 și 50 de miliarde de dolari

Your browser doesn't support HTML5 video.

În cele 12 ore cât i-a luat să traverseze centrul statului Florida, uraganul Milton a distrus bunuri asigurate cu o valoare estimată între 30 și 50 de miliarde de dolari, potrivit agenției de rating Fitch.

Peste 2,5 milioane de clădiri încă nu au curent electric, iar echipele de salvare au ajutat mii de oameni izolați de ape, găsiți la capătul puterilor.

Un bilanț încă provizoriu indică 16 morți, majoritatea uciși de tornadele care au precedat uraganul.

Bărbatul din imagini, marinar, a rămas blocat pe o navă în largul coastelor Floridei, în timp ce uraganul Milton se apropia. A petrecut toată noaptea în valuri de peste 6 metri și sub un vânt care bătea cu peste 140 de kilometri pe oră.

A supraviețuit ținându-se de o ladă frigorifică. A avut inspirația să ia cu el, înainte ca furtuna să-i distrugă barca, transmițătorul GPS cu ajutorul căruia a fost localizat de un elicopter al Pazei de Coastă.

Citește și
Urganaul Milton a ucis cel puțin 16 oameni în Florida. Mărturia unui român care s-a aflat în calea dezastrului
Uraganul Milton a ucis cel puțin 16 oameni în Florida. Mărturia unui român care s-a aflat în calea dezastrului

În orașele de pe coastă, cartiere întregi sunt sub ape, iar salvatorii au făcut zeci de drumuri ca să-i ducă în zonele mai înalte pe oamenii rămași în casele inundate.

Un băiat de 14 ani a fost salvat de echipele de intervenție pe care le-a așteptat ore în șir pe o plută improvizată. Vehicule amfibie au fost folosite pentru a aduce într-un loc sigur bătrâni și persoane cu dizabilități dintr-un azil. Autoritățile au o misiune foarte grea în perioada următoare.

Sute de utilaje ale companiilor de electricitate sunt mobilizate pe teren ca să restabilească alimentarea pentru milioane de locuințe și sedii de firme.

Paradoxal, dezastrul cel mai mare este localizat la aproape 250 de kilometri de locul în care uraganul a atins coasta Floridei, acolo unde tornadele au devastat câteva localități. 6 persoane au murit.

Sheriff Keith Pearson, St. Lucie County: ”Tornadele s-au abătut asupra comitatului nostru în direcția nord, lăsând în urmă sute de case devastate – complet distruse. Și, din păcate, a lovit o comunitate de pensionari, care era formată în principal din locuințe modulare, unde am avut pierderi de vieți omenești.”

Peste 100 de locuințe au fost spulberate.

În Fort Pierce, un cățel a fost scos teafăr dintr-o construcție spulberata de o tornadă.

Corespondent BBC: „L-a găsit pe Benji! Nu-mi vine să cred că încep această relatare cu o veste bună. Priviți acel morman de resturi. Cu două secunde în urmă a fost salvat de acolo acest cățeluș, pe nume Benji, care era dat dispărut”

În timp ce in Florida oamenii isi evalueaza pagubele ori isi jelesc mortii, promotori ai teoriilor conspirationiste, inclusiv candidatul la presedintie Donald Trump, continua sa raspandeasca minciuni despre eforturile agentiilor federale.

Fara sa aiba probe, Donald Trump şi alti republicani ii acuza pe democraţi că ar fi ”deturnat” banii Agenţiei federale de răspuns la catastrofe naturale - FEMA - ca sa-i aloce imigranţilor ilegali.

Presedintele Joe Biden a răbufnit împotriva a ceea ce a numit dezinformări iresponsabile și periculoase.

Joe Biden, președintele SUA: ”Domnul Trump și toți ceilalți răspândesc minciuna că sinistrații vor primi doar niște sume modice. E foarte bizar. Trebuie să încetați! Mă adresez fostului preşedinte Trump: Măi, băiatule, fă ceva cu viaţa ta! Ajută-i pe oamenii ăştia!”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult