Modifica setarile cookie
Toate categoriile

AFP: Preşedinţia lui Donald Trump, la un pas de implozie. Democrați cer armatei să ia măsuri

La două zile după ce violenţele au îndoliat Capitoliul, au zdruncinat Statele Unite ale Americii şi au siderat o lume întreagă, preşedinţia lui Donald Trump era vineri la un pas de implozie, comentează AFP.

Apeluri la demisie, planuri de declanşare a procedurii de destituire, întreaga avalanşă de critici ce s-a abătut asupra preşedintelui în exerciţiu acuzat de subminarea instituţiilor statului nu face decât să toarne gaz pe foc. În consecinţă, cu 12 zile înainte de încheierea mandatului, Donald Trump, retras la Casa Albă, s-a trezit extraordinar de singur.

Într-un mesaj video difuzat joi seara, impetuosul miliardar şi-a recunoscut în cele din urmă înfrângerea, dar în niciun moment nu l-a menţionat - fără a mai vorbi de a-l felicita - pe succesorul său Joe Biden.

Într-o încercare de a-şi salva ultima parte a mandatului, Trump a denunţat un "atac odios" asupra Capitoliului, fără a pomeni deloc de responsabilitatea sa în acest coşmar, care a afectat pe termen lung imaginea Americii în lumea întreagă.

Apropiații lui Trump îi cer demisia

 

Citește și
Reacții în urma dezbaterii dintre Donald Trump și Joe Biden. „Greu de privit”
Donald Trump anunţă că nu va participa la ceremonia de învestire a lui Joe Biden

"Prea târziu", au reacţionat la unison numeroşi responsabili democraţi şi republicani profund nemulţumiţi, în timp ce demisiile printre apropiaţii săi şi în cadrul guvernului său s-au înmulţit.

Unii dintre ei consideră că cel mai simplu ar fi ca cel de-al 45-lea preşedinte "să-şi închidă gura" şi să-l lase de facto pe vicepreşedintele Mike Pence la butoanele conducerii până la 20 ianuarie, când Joe Biden va depune jurământul.

Potrivit lui Jeh Johnson, fostul ministru al securităţii interne, orice persoană cu o oarecare influenţă asupra lui Donald Trump ar trebui să îi trimită un mesaj simplu: "Urcaţi în Air Force One, mergeţi la Mar-a-Lago şi rămâneţi acolo!".

"Cu cât va face mai puţin în ultimele 12 zile, cu atât va fi mai bine", afirmă la rândul său senatorul republican Ben Sasse la postul de radio NPR. "Donald Trump i-a minţit pe americani şi minciunile au consecinţe", a remarcat el.

Wall Street Journal, publicaţia deţinută de magnatul Rupert Murdoch, care a fost un aliat al lui Trump, l-a îndemnat într-un editorial pe acesta să-şi asume responsabilitatea şi să demisioneze. "Va fi mai bine pentru toată lumea, inclusiv pentru el, dacă pleacă în linişte", se menţionează în text.

Din fieful său din Wilmington (în Delaware), Joe Biden şi-a asumat rolul de lider responsabil cu pansarea rănilor unei Americi rănite, care - potrivit lui - a trăit "una din cele mai întunecate zile" din istoria sa.

Democrații îi cer lui Mike Pence să îl declare "inapt"

 

De patru ani, Donald Trump "şi-a înmulţit atacurile" împotriva instituţiilor democratice americane, iar campania sa a "culminat" miercuri, a acuzat el.

Responsabili de la vârful Partidului Democrat i-au cerut lui Mike Pence să declare, cu o majoritate a guvernului, că Donald Trump este "inapt" să-şi îndeplinească funcţiile, în baza celui de-al 25-lea amendament al Constituţiei.

Mike Pence nu este totuşi favorabil unui astfel de scenariu întrucât se teme de o agravare a tensiunilor, potrivit unuia dintre apropiaţii săi, citat de New York Times.

Congresul ar putea lansa totuşi o procedură de destituire. Un grup de aleşi democraţi din Camera Reprezentanţilor, controlată de partidul lor, se pregătesc să prezinte articolele pentru "impeachment", scrie Agerpres.

"Ceea ce s-a întâmplat la Capitoliu a fost o insurecţie împotriva SUA, instigată de preşedinte", susţine liderul senatorilor democraţi Chuck Schumer. El "nu mai poate rămâne la putere nicio zi în plus."

De asemenea, Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, a apreciat că destituirea lui Donald Trump este o "urgenţă de maximă importanţă".

Într-un tweet trimis vineri dimineaţă, Donald Trump nu menţionează apelurile la demisia sa, dar susţine că cei "75 milioane de mari patrioţi americani care l-au votat" vor reprezenta o "voce imensă /cu majuscule/ pe viitor". "Ei nu vor putea fi în niciun caz trataţi în mod incorect!!!", a adăugat el.

Îngrijorări că ar putea declanşa un conflict armat sau un atac nuclear

 

Democrata Nancy Pelosi, a declarat vineri că a discutat cu principalii comandanţi ai armatei americane despre luarea unor măsuri de precauţie pentru ca preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, să nu poată declanşa ostilităţi militare ori vreun atac nuclear în cele aproape două săptămâni care-i mai rămân din mandat, transmit Reuters şi AFP.

''Situaţia acestui preşedinte dezechilibrat nu poate fi mai periculoasă, şi trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja poporul american de atacurile sale necugetate asupra ţării noastre şi democraţiei noastre'', susţine Pelosi într-o scrisoare adresată congresmenilor.

''Am vorbit în această dimineaţă cu şeful Statului Major american Mark Milley pentru a discuta despre precauţiile disponibile pentru a evita ca un preşedinte instabil să lanseze ostilităţi militare sau să acceadă la codurile de lansare şi să ordone o lovitură nucleară'', mai scrie ea în acel document.

Pelosi promite şi o acţiune a Congresului dacă Donald Trump nu părăseşte ''de îndată şi voluntar Casa Albă'', fără a preciza natura acţiunii la care se referă.

Șeful poliţiei Capitoliului a demisionat

 

Imagini filmate în interiorul clădirii maiestuoase de pe Dealul Capitoliului vor marca istoria: aleşi purtând măşti de gaze, agenţi de poliţie în civil înarmaţi până în dinţi, manifestanţi instalaţi în birourile parlamentarilor, notează AFP.

Patru protestatari au decedat în timpul incidentelor, inclusiv o femeie lovită de un glonţ tras de poliţie, iar un poliţist a murit din cauza rănilor joi seara, la spital.

Extrem de criticat pentru lipsa de anticipare a evenimentelor, şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, şi-a prezentat demisia.

Justiţia a început tragerea la răspundere a celor responsabili. Potrivit procurorului federal din Washington, Michael Sherwin, 55 de proceduri penale au fost deschise în 36 de ore. 'Dar aceasta nu este decât începutul', a asigurat el, explicând că sute de agenţi periază reţelele sociale pentru a identifica actorii acestei lovituri de forţă.

Doi membri ai guvernului, miniştrii educaţiei, Betsy DeVos, şi transporturilor, Elaine Chao, au demisionat. 'Este incontestabil că retorica dumneavoastră a avut un impact asupra situaţiei şi este un punct critic pentru mine', a acuzat DeVos într-o scrisoare adresată lui Donald Trump.

Îngrijorat de o posibilă hemoragie în cadrul guvernului, senatorul republican Lindsey Graham, un apropiat al preşedintelui, le-a cerut miniştrilor demisionari 'să rămână'. 'Avem nevoie de voi mai mult ca oricând', a spus el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult