38 de schelete, descoperite într-o groapă comună. Toate sunt decapitate, cu excepția unuia
Rămășițele au fost găsite la situl Vrá ble-Vèlke Lehemby din Slovacia, una dintre cele mai mari așezări din perioada neolitică europeană.
Studiile sugerează că acele capete au fost îndepărtate intenționat după moarte, susține un cercetător pentru Insider. Un singur schelet nu este decapitat și aparține unui copil sub vârsta de 6 ani.
Arheologii încearcă acum să înțeleagă de ce capetele au fost îndepărtate atât de metodic. A fost un avertisment, un ritual funerar sau o modalitate de a onora morții?
Aceste cadavre fără cap se deosebesc de înmormântările tradiționale din aceeași regiune, a declarat Katharina Fuchs, antropolog la Universitatea Kiel, Germania, care a lucrat la săpăturile arheologice.
Observarea rămășițelor sugerează faptul că decapitările au fost probabil intenționate, a declarat ea într-un interviu pentru Insider. Pe corpurile conservate suficient de bine pentru a avea încă oase ale gâtului, prima vertebră, direct sub craniu, era intactă, spune ea.
Acest lucru sugerează că decapitările au fost făcute cu unelte foarte ascuțite, mai degrabă, decât posibilitatea să fi fost tăiate în timpul luptelor.
„Când ai o decapitare violentă, ca în epoca medievală, cu o sabie sau cu un topor, vezi urme de tăiaturi și, de asemenea, vertebre zdrobite în regiunile gâtului”, a spus ea.
Pe de altă parte, există informații despre oameni din Neolitic care au decapitat cadavre după moartea lor și au luat capetele cu ei.
„Oamenii țineau adesea acele capete în casele lor sau le depozitau în altă parte”, a spus Furholt.
Însă este plauzibil și ca aceste capete să fi fost îndepărtate într-un act violent de război sau de descurajare, spune Fuchs: ”Există un scenariu, de ucidere, cu luarea capetelor ca trofee, de exemplu, și punerea lor pe palisade. Nu putem exclude asta”, spune ea.
La urma urmei, deși acestea erau comunități agricole sofisticate, dovezile sugerează că puteau fi și brutale. Există alte două gropi comune notabile în zonă, Talheim și Herxheim.
La situl Talheim, descoperit în Germania, 34 de bărbați, femei și rămășițe ale copiilor spun povestea unui conflict brutal. Se crede că victimele au fost masacrate de un sat vecin și lăsate să putrezească.
La situl Herxheim, tot în Germania, cel puțin 450 de indivizi au fost găsiți într-un șanț, complet dezmembrați, cu urme tăiate pe oase și cranii. Un studiu din 2009 a sugerat că aceasta ar putea fi o dovadă a canibalismului ritual, deși această ipoteză a fost respinsă de alții, care văd acest sit ca o mare necropolă.
Oamenii din Neolitic au considerat, de asemenea, că acele corpuri au puteri magice și că trupurile lor contribuie la întărirea puterii palisadelor, a mai spus Furholt.
Acestea nu au fost primele cadavre fără cap găsite în șanț. Săpăturile anterioare au descoperit câteva alte schelete fără cap, dar acestea au fost răspândite mult mai puțin și intercalate cu înmormântări mai normale.
De aceea, descoperirea unei mase atât de uriașe de corpuri fără cap a fost o surpriză completă, a spus Fuchs.
Și este posibil să existe și mai multe cadavre în mormânt. Fuchs a spus că au fost nevoiți să se oprească din săpat, deoarece cercetările au fost limitate la aproximativ cinci săptămâni de săpături.
„Există multe posibilități și este important să rămânem deschis la noi perspective și idei. Dar este incontestabil că această descoperire este absolut unică pentru neoliticul european de până acum”, spune și Maria Wunderlich, arheolog la Universitatea din Kiel, care a lucrat la săpături.
Sursa: Business Insider
Etichete: slovacia , descoperire , schelet , sapaturi arheologice
Dată publicare: 23-01-2023 15:14