În şcolile din România se vând ilegal sucuri şi dulciuri. Experţii spun că dependenţa e similară cu cea dată de droguri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Este vorba despre un cerc vicios, al cărui preţ final este sănătatea copiilor. Nu este de mirare aşadar, de ce suntem pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană la obezitate infantilă! Urmăriţi un material realizat de ''Inspectorul Pro''.
Rafturile magazinelor din şcoli sunt pline de produse care NU ar trebui vândute copiilor. Degeaba există o lege veche de 10 ani care stabileşte clar ce se poate vinde şi ce nu în unităţile de învăţământ, devreme ce nimeni nu o respectă. Şi de ce ar respecta-o dacă nici controale nu se fac. Anul acesta, doar o şcoală din 70 a fost verificată de direcţia de sănătate publică ...
Aceasta cămăruţă dintr-o şcoală din Bucureşti a devenit un mic depozit de cornuri cu ciocolată, napolitane, acadele, jeleuri, gume şi sucuri. Adică tot ce şi-ar dori un copil care nu ştie cât de periculos este pentru el zahărul în exces. Imaginile surprind tremurul celor mici în aşteptarea dozei de zahăr. Şi cum coada la magazin e mare , alternativa rămâne tonomatul din capătul holului, o altă sursă de zahăr şi grăsimi.
Puţini ştiu - spun nutriţioniştii - ca zahărul creează dependentă, la fel ca drogurile.
„Omul vrea să facă bani, ăla care are chioşcul, ar copii se îmbolnăvesc şi se vede clar”, spune un bunic.
Omul are dreptate. Patronii fac profit cu preţul îmbolnăvirii copiilor. Dar nu sunt singurii vinovaţi. Ei nu ar avea cum să vândă produse nesănătoase dacă directorii şcolilor i-ar reclama la Direcţiile de Sănătate Publică.
Mai ales că legea e limpede. În şcoli nu au ce cauta prăjituri, bomboane, acadele, produse de tip fast food - hamburger, pizza, alimente prăjite, brânzeturi, mezeuluri, covrigi, săratele, alune şi seminţe, alimente neambalate sau neetichetate Şi nici sucuri, de orice fel.
Potrivit fişei postului, directorul unei şcoli este „direct responsabil de aplicarea legislaţiei în vigoare" Dacă vânzătorul nu respectă legea, el trebuie să sesizeze Direcţia de Sănătate Publică sau Inspecţia Sanitară de Stat, din cadrul Ministerului Sănătăţii. Acestea sunt obligate să verifice toate magazinele din învăţământ.
În cazul şcolii din Bucureşti nu s-a întâmplat acest lucru. Directoarea pretinde că nu a văzut în viaţa ei sucuri în magazinul şcolii pe care o conduce. Imaginile surprinse de echipa de la Inspectorul Pro o contrazic, chiar dacă la o zi după vizita noastră au fost retrase de pe raft.
Adriana Stoica, director şcoală: Nu, nu, n-am văzut. Eu n-am văzut jeleuri şi bomboane şi nici sucul acela la care faceţi referire. După discuţia cu dumneavoastră mi-au spus că au comercializat un suc în cutii de 200 ml. Medicul şcolii să ştiţi că trece periodic, nu săptămânal, ci de două trei ori pe săptămână pe la chioşcul respectiv şi urmăreşte vânzările. Niciodată nu a relatat că s-ar vinde ceva ilegal.
Reporter: Şi medicului i se pare în regulă să vindem zahăr pe băţ copiilor?
Adriana Stoica, director şcoală: Nu cred că i se pare în regulă dar poate în momentul acela când a vizitat chioşcul nu a văzut aşa ceva.
Să nu credeţi însă că în ţara situaţia e alta ... Peste tot unde nu se fac verificări , patronii magazinelor le vând copiilor tot ce-şi doresc. Iată ce se întâmplă într-o şcoală din Braşov.
Reporter: Ştii că n-ai avea voie să mănânci dulciurile astea?
Elev: Păi dacă aici la magazine ne dă.
Copilul are dreptate. Magazinul îi da. Aşa că el cumpăra. Deşi autorităţile i-au interzis acestui patron să le vândă dulciuri elevilor, nicio amendă NU l-a oprit.
Reporter: Au venit în control?
Lupu Ioan, proprietar magazin; Aaa, de câte ori, am luat şi amendă… Da eu ce să fac, spuneţi dumneavoastră. Şi eu am cheltuieli.
Reporter: Da, dar legea spune clar că nu aveţi voie să vindeţi aşa ceva.
Proprietar: Păi şi ce fac, dacă intră înăuntru să nu îi dau? Nici nu ştiu exact ce ar trebui… în afară de pufuleţi şi apă plată, altceva…
Şi nu e de mirare de ce patronul ignora toate avertismentele, atâta vreme cât directoarea şcolii din Braşov pare să nu cunoască legea.
Nicodim Mihaela, director şcoală: Noi i-am dat lista cu produsele interzise, atâta putem face noi.
Reporter: Nu-i mai permiteţi să stea aici că este totuşi pe teritoriul şcolii.
Director şcoală: N-avem niciun drept să îl verificăm noi pe el. Direcţia de sănătate publică…
Reporter: Dumneavoastră puteţi să îl reclamaţi la Direcţia de Sănătate Publică. Nu respectă ordinul de dat de Ministrul sănătăţii.
Director şcoală: Da, putem să facem şi o reclamaţie… N-am făcut până acum, recunosc.
Şi aşa se întâmplă în întreaga ţară. România are aproape 20.000 de şcoli iar inspectorii au verificat anul acesta numai 272 dintre ele. Adică 1,4 la sută. În plus, sunt doar 550 de inspectori.
Oana Grigore Ministerul Sănătăţii: „Sigur că trebuie mai multe controale. Nimeni nu a spus că nu se pot efectua mai multe controale sau că nu vom face mai multe controale.”
Un tabel al Ministerului Sănătăţii arată însă cât de puţine controale s-au făcut în ultimii 7 ani. Şi nu doar controalele lipsesc din şcoli, ci şi sancţiunile aspre. La prima abatere, inspectorii dau doar avertismente. La a doua, o amendă maximă de 5.000 de lei. Nimeni nu merge însă până la capăt, după cum recunoaşte şi Direcţia Sanitară Braşov.
Anca Bâtiu – purtător de cuvânt DSP Braşov: „Se poate merge până la desfacerea contractului de închiriere a spaţiului având în vedere că responsabilitatea este şi a unităţii de învăţământ."
Şi atunci ce rămâne de făcut ? Părinţii ar trebui să se ocupe de masa copiilor pe care statul NU e în stare să o asigure în şcoală. Ei spun însă că cei mici nu vor, fiindcă consideră că se fac de ruşine, şi preferă să primească bani.
Copiii hrăniţi cu alimente nesănătoase risca să devină obezi şi mai puţin inteligenţi, arată studiile ...
Dr. Simona Tivadar: „În România obezitatea infantilă este într-o creştere absolut insapaimantatoare. După obezitate ne putem aştepta la un diabet zaharat făcut precoce, cu toate complicaţiile lui de-a lungul vieţii - orbire, insuficienţă renală, accident vascular cerebral precoce, infarct de miocard.”
Organizaţia mondială a sănătăţii le recomanda adulţilor să consume 25 de grame de zahăr pe zi, iar copiilor, cel mult 15 grame. Dar la noi NU se respectă această regulă, atrag atenţia specialiştii, aşa că unul din doi copii suferă de obezitate şi peste 11% din populaţia ţării este afectată. Din aceeaşi cauză, suntem pe locul 2 în Europa la obezitatea infantilă
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii , copii , parinti , scoli , inspectorul pro , obezitate , dulciuri , directori , tonomat
Dată publicare: 31-10-2018 18:40