Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Judecătorii din procesul Colectiv, suspectați de lipsă de imparțialitate. S-a cerut recuzarea lor

Avocatul Daniel Iorga, care reprezintă mai multe victime ale incendiului din Colectiv, a cerut, miercuri, recuzarea judecătorilor din completul de divergență în procesul care are loc la Curtea de Apel București.

Mai exact, judecătorii Dumitrache Adina Pretoria și Iugan Andrei Viorel sunt suspectați că au dat dovadă de ”parțialitate vădită” în decizia recentă prin care s-a schimbat încadrarea juridică a faptelor primarului Cristian Piedone și a celor doi ofițeri de la ISU.

De asemenea, avocatul spune că judecătorii ar fi omis ”cu bună știință” să indice motivele care au stat la baza soluției ”favorabilă inculpaților”, o decizie care a înlăturat forma agravantă a infracțiunilor de abuz în serviciu, respectiv dispozițiile articolului 309 din Codul Penal.

Astfel, în încheierea de ședință în care s-a decis eliminarea formei agravante a infracțiunilor de abuz în serviciu lipsește motivarea.

”Lipsa totală a motivării hotărârii judecătorești pronunțate constituie o încălcare gravă a dreptului la un proces echitabil al părților civile, în sensul disp. art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se văd în imposibilitate să-și exercite dreptul la apărare, aspect ce creează suspiciunea rezonabilă că imparțialitatea acestor judecători este afectată” - se arată în cererea de recuzare.

Citește și
Portretele victimelor decedate la Colectiv, expuse în holul Senatului. Anca Dragu: „Această tragedie nu și-a găsit dreptatea”
Portretele victimelor decedate la Colectiv, expuse în holul Senatului. Anca Dragu: „Această tragedie nu și-a găsit dreptatea”

Avocatul victimelor incendiului din clubul Colectiv subliniază faptul că, potrivit dispozițiilor art. 394 din Codul Penal, instanța este obligată ca, în încheierile de ședință, să fie arătate considerentele avute în vedere de judecători la luarea soluției, precum și motivele pe care se întemeiează.

”De asemenea, în susținerea cererii solicităm a fi avute în vedere disp. art. 99 lit. r din Lg. 303/2004, care obligă judecătorii la motivarea soluțiilor pronunțate, încălcarea acestor dispoziții reprezentând abatare disciplinară.” - se mai arată în cerere.

Solicitarea avocatului, însă, a fost respinsă.

Victorie importantă pentru Piedone. Judecătorii au schimbat parțial încadrarea juridică

 

Primarul Cristian Popescu Piedone ar putea primi o pedeapsă substanțial mai mică decât în prima instanță, dacă va fi găsit vinovat în dosarul ″Colectiv″⁣.

La fel și funcționarii din Primărie și doi ofițeri de la ISU. Curtea de Apel București a decis să schimbe parțial acuzația în cazul acestora și a eliminat consecințele deosebit de grave ale abuzului în serviciu. Astfel, pedepsele scad cu câțiva ani de închisoare.

Fost primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în primă instanță la 7 ani și jumătate de închisoare doar pentru abuz în serviciu.

Recent, judecătorii Curții de Apel au decis să elimine consecințele deosebit de grave ale presupusei infracțiuni, ceea ce face ca limitele de pedeapsă să se reducă.

Așa încât, dacă în vechea încadrare Piedone risca până la 10 ani și jumătate de detenție, acum limita maximă nu poate depăși 7 ani. 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult