Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Audieri în cazul Colectiv. Rudele victimelor cer explicații, la 4 ani de la incendiu

Your browser doesn't support HTML5 video.

La aproape 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv, marți au început audierile celor care au avut roluri cheie în coordonarea operațiunii de salvare a victimelor.

Primul care a dat explicații în fața procurorilor de la Parchetul General a fost secretarul de stat Raed Arafat, în calitate de martor. Deocamdată nimeni nu a fost pus sub acuzare.

Rudele celor care au murit prin spitale au încercat să stea de vorbă cu șeful Dispeceratului pentru Situații de Urgență.

Aproape 4 ani au aşteptat acest moment părinţii şi rudele celor care au murit în spitale. Au vrut să îl întrebe pe Raed Arafat cum au fost luate deciziile privind tratarea fiilor ori fraţilor lor.

Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea: "Au trecut 4 ani și nu e nimeni vinovat."

Citește și
Mars pentru Colectiv, 4 ani
Marș de comemorare a victimelor din Colectiv, la 4 ani de la tragedie, pe 30 octombrie

Narcis Hogea este tatăl lui Alex Hogea, a 60-a victima de la Colectiv. La doar 19 ani, Alex a murit după trei săptămâni de chin, imediat după ce fusese transferat la Spitalul AKH din Viena. Părinţilor li s-a spus atunci că va fi dus la Bruxelles.

Narcis Hogea: "Am câteva întrebări legate de băiatul meu, Alexandru, cel care pe data de 5 trebuia să ajungă la Viena și, din păcate, a ajuns pe 7 seara. Aș vrea să-l întreb de ce așa târziu?"

Unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva nedreptăţilor din sistem, Jean Chelba, tatăl lui Alex Chelba, a lipsit.

A murit fără să vadă vreun vinovat după gratii. În fata parchetului, i-a ţinut locul fiica sa, Irina. Fratele ei, mort în urma incendiului de la Colectiv, avea doar 33 de ani.

Irina Chelba: "Noi suntem aici să luptăm până la capăt chiar dacă unii încearcă să tergiverseze sau să scape."

În fața Parchetului au fost şi supravieţuitori ai incendiului.

Mihai Grecea, supravieţuitor: "Chiar şi eu nu am fost transferat din România, nu au fost de acord să mă transfere. Cu greu am supravieţuit aici."

Ancheta de la Parchetul General a început în 2016, atunci când 50 de părinţi ale victimelor care au murit în incendiu, au depus o plângere penală. În acești trei ani, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Au fost audiaţi răniţi, rude şi medici din spitalele unde au fost tratate victimele.

Suprieviețuitorii ori rudele celor ce nu mai sunt vor să-i vadă audiaţi şi pe Nicolae Bănicioiu, Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Pe toţi îi consideră vinovaţi de modul în care au fost coordonate tratarea victimelor şi transferul în străinătate al celor care în final au murit.

Nicolae Bănicioiu: "Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Momentan noi ne descurcam foarte bine."

În paralel, la Tribunalul Bucureşti se judecă dosarul Colectiv în care sunt inculpaţi fostul primar la Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, patronii clubului Colectiv, pompierii care ar fi închis ochii la neregulile din club şi firma care a montat artificiile. După 4 ani, procesul este încă la stadiul de audieri, departe de o primă sentinţă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult