Roboți care culeg struguri, folosiți în California. Fermierii spun că vinul are astfel o calitate superioară
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cercetătorii au conceput un sistem care preia cu succes munca oamenilor. Există mai multe avantaje: costurile sunt mai mici pe termen lung, iar ... strugurii au o calitate superioară dacă activitatea e mecanizată, susțin oamenii de știință.
Podgoriile din California sunt amenințate de secetă, dăunători, incendii de pădure și, mai nou, de lipsa forței de muncă. Toate astea provoacă îngrijorare printre fermieri.
Peste Ocean e vremea recoltei, dar nu prea sunt culegători.
Prof. Kaan Kurtural/UC Davis Viticulture and Enology Dept: „Potrivit estimărilor noastre, avem cu două treimi mai puțini muncitori prezenți acum în podgorii.”
Forțați de situație, tot mai mulți fermieri apelează la tehnologie pentru a-și culege recoltele.
Prof. Kaan Kurtural/UC Davis Viticulture and Enology Dept: „Sunt semi-autonome. Le instalăm pe un tractor, apoi șoferul controlează mașinăria respectivă. Avem și tractoare care se pot conduce singure.”
Investiția se amortizează după două sezoane, spun specialiștii Universității din California, inventatorii acestei tehnologii. Și nu e singurul beneficiu al întreținerii mecanizate a podgoriilor.
John Aguirre/Pres., CA Association of Wine Grape Growers: „Strugurii sunt mai sus față de sol, așa că au o aromă mai bună, au o culoare mai bună, ceea ce-i interesează pe producătorii de vin.”
Prof. Kaan Kurtural/UC Davis Viticulture and Enology Dept: „Veți obține o aromă mai bogată de la aceste soiuri de viță de vie. Calitatea este mult, mult mai bună.”
Podgoriile din California reprezintă cea mai mare cultură agricolă a acestui stat american. Industria viticolă de aici aduce 6 miliarde de dolari pe an.