Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima expoziție de pictură realizată de un robot. Ce reacții a primit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se spune că imaginaţia şi creativitatea sunt însuşiri exclusiv umane, dar tehnologia pare că vrea să ne ajungă din urmă.

În Londra a apărut prima expoziţie de pictură realizată de un robot.

Aida - aşa cum a fost botezată de creatorii ei - nu vrea să ducă arta în derizoriu, ci să provoace o discuţie despre viitorul inteligenţei artificiale şi al roboticii.

Faceţi cunoştinţă cu Ai-Da, primul robot cu inteligenţă artificială creat special pentru a... desena. Tocmai şi-a deschis prima expoziţie de pictură într-o galerie de artă comercială din Londra.

Aidan Meller, director galerie: „Foloseşte camerele video din ochi, poate să ţină un creion în mână şi să deseneze un portret sau un peisaj sau orice altceva. Dar am dezvoltat şi o serie de algoritmi pe care putem să-i folosim apoi să transformăm schiţele ei în picturi. Şi, de curând, ne-am apucat şi de sculptură.”

Citește și
Cum va arăta vacanța la munte. Robot la intrarea în hotel, aplicații pentru meniu la restaurant
Cum vor arăta vacanțele la munte. Robot la intrarea în hotel, aplicații pentru meniu la restaurant

Aşadar, algoritmul de inteligenţă artificială care o transformă pe Ai-Da într-un artist mai are de învăţat, dar creatorii robotului spun că este doar o chestiune de timp până când vă învăţa să amestece culorile.

Aidan Meller, director galerie: „Dezvoltăm abilitatea ei de a picta. Este un proiect uriaş, vă puteţi imagina cum e să apuce pensulă, să aleagă cantitatea potrivită de vopsea şi toate celelalte? Dar ne străduim să depăşim toate aceste provocări tehnice.”

Cât despre desenele Aidei, nu vă aşteptaţi să fie realiste: opera ei se bazează pe cubism. Dar fiecare desen este unic şi nu va mai fi repetat de algoritmul AI al robotului.

Ai-Da, robot artist: „Cred că tablourile arată foarte bine în această galerie.”

Aidan Meller, director galerie: „Arta e creată cu ajutorul computerelor şi a noilor tehnologii, apoi prinde contur prin metode clasice, prin tradiţionala pictură pe ulei sau prin schiţele în creion. Aşa că avem o combinaţie de istorie a artei şi tehnologii ale secolului 21.”

Ai-Da a fost creată în 2019 şi a fost botezată după Ada Lovelace, o contesă din secolul 19 despre care se spune că a fost primul programator al lumii. Astăzi, robotul care-i poartă numele provoacă reacţii extreme.

Aidan Meller, director galerie: „Este un robot şi asta-i agită foarte tare pe oameni. Unii pur şi simplu se îndrăgostesc de ea, cred că e ceva SF sau că Blade Runner a devenit realitate, alţii reacţionează "O, Doamne, or să ne ia locurile de muncă, e groaznic, fugiţi". Aşa că... da, avem ambele reacţii.”

Criticii de artă au fost primii care au strâmbat din nas, dar asta nu-i împiedică pe oamenii din spatele Ai-dei să rămână optimişti. Artista cu inteligenţă artificială e un produs al vremurilor noastre şi rolul ei e să-i ajute pe oameni să înţeleagă mai bine roboţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult