Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mulți români rămași şomeri își încearcă norocul în IT. Câţi bani pot câştiga

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rămăși fără slujbe în ultimele luni, mulți români sunt nevoiți să își schimbe profesia.

Domeniul IT, recunoscut pentru stabilitate și salarii bune, este cel mai căutat, iar pentru șomerii care vor să lucreze ca programatori există și cursuri de câteva luni care se pot achita după angajare. Participanții sunt selectați după criterii stricte.

La anumite cursuri pot participa doar cei care și-au pierdut locul de muncă, în timpul pandemiei. Trebuie să fie absolvenți ai unei școli tehnice, iar domiciliul să îl aibă în Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu sau Timișoara. Cursurile, care pot dura între 2 și 4 luni, se achită după angajare.

Media de vârstă a celor care s-au înscris la aceste cursuri este de 37 de ani. Jumătate dintre cei care au aplicat deja au fost respinși în urma procesului de selecție.

Carmen Ciulacu, reprezentant școală cursuri: „Domeniile de experiență sunt vaste, fie au lucrat în străinătate. Sunt destul de mulți oameni care vin din zona de turism și care au nevoie de reconversie și merg spre IT, unde știu că locurile de muncă sunt stabile."

Citește și
Femeia care vrea să devină programator, deși a lucrat ani buni în administrația publică
Femeia care vrea să devină programator, deși a lucrat ani buni în administrația publică

Cursurile de formare în domeniul IT sunt printre cele mai căutate de cei care au rămas fără o slujbă în timpul pandemiei sau își doresc o reconversie profesională.

Ancuța a fost consultant în resurse umane. A urmat un curs de programator pentru care a plătit 1.500 de euro, iar de două luni are un nou loc de muncă. Câștigă cu 75 la sută mai mult ca înainte.

Ancuța: „Cursurile pe care le faci online sunt maxim 30-40 la sută din cunoștințele de care ai nevoie pentru a fi un candidat puternic în căutarea de loc de muncă. Restul de procente sunt umplute de tine și de munca pe care ești dispus să o faci pe lângă ceea ce înveți la școală.”

Și pentru Viorica, schimbarea profesiei s-a făcut tot în pandemie. A trecut de la turism la IT. De o lună are o nouă slujbă.

Viorica: „Acum sunt software tester, sunt proaspăt angajată. Nu consider că a fost foarte lungă perioada în care am căutat, însă au fost două luni intense în care aplicam zilnic la absolut tot ce găseam pe piață. Au fost și dezamăgiri, dar cu perseverență le-am depășit."

După domeniul IT, cele mai căutate cursuri de reconversie profesională vin din zona saloanelor de înfrumusețare. Cererea a crescut, în medie, cu 25 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mihaela Rotaru, manager școală cursuri: „Sunt mult, mult mai interesați să acumuleze cunoștințe într-un timp rapid. Pe de altă parte, numărul cursanților cu vârste mai mari, până spre 60 de ani, a crescut considerabil față de anul trecut și față de acum doi ani."

Un segment important nou de cursanți îl reprezintă șomerii cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani. Diana are 31 de ani și a investit 2.600 de lei în două cursuri de cosmetică.

Diana: „Înainte eram asistent manager la un centru de educare și recreere pentru preșcolari, iar odată cu venirea pandemiei am fost nevoiți să închidem și rămânând fără job m-am gândit să mă reorientez către altceva. M-am gândit să încep prima dată printr-un curs de make-up, iar după finalizarea acestuia, m-am gândit să îl încerc și pe cel de tehnician gene."

În luna iulie, în România, erau peste 280.000 de șomeri, cu 23.000 mai mulți ca în iunie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult