Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce refuză unii profesori să predea online. Unul a invocat chiar dreptul la imagine

Your browser doesn't support HTML5 video.

''Nu vrem să fim filmați'' sau ''Nu putem preda și elevilor din clase, și celor de acasă, în același timp.''

Iată câteva dintre motivele invocate de unii dascăli, care refuză să țină orele pe internet, chiar dacă școlile în care predau funcționează conform scenariului hibrid.

Din această cauză, mai mulți părinți au depus plângeri la inspectorate, în timp ce premierul a anunțat că acești profesori ar putea fi obligați prin lege să își facă meseria.

Elev: ”Aici ne trimitem orele, avem temele aici, avem și poze cu lecții la matematică. Nu vedem ce și cum este rezolvarea și teoretic trebuie să ghicim''.

Așa arată așa-zisa școală online pentru Teo, elev în clasa a 8-a la Liceul de Coregrafie din Capitală.

Citește și
scoala online
Cum se desfășoară cursurile online, cu elevi în clasă, dar și acasă: ''Alo, doamnă, mă auziţi?''

Primește poze cu lecțiile de la colegi, pentru că profesorii lui nu intră online. Săptămâna trecută a făcut parte din grupa care, teoretic, a învățat de acasă, însă practic nu avut nicio oră.

 

Elev: ”Pur și simplu nu a avut chef”

 

Teofil Cosma: ”Eu am crezut că o să facem română și matematică online dar din păcate nu s-a întâmplat. M-a șocat că trebuie să învățăm și să fim pregătiți de examen, un profesor mi-a spus că nu poate să facă ora pentru că nu a putut sau pur și simplu nu a avut chef”.

Mama lui Teo nu înțelege cum băiatul ei va putea ține pasul cu materia pentru Evaluarea Națională.

Mama lui Teo: ”Ne-am gândit la variante cu meditații, dar totuși avem școală aici, suntem în anii 2020, avem toți telefoane, date mobile, ar fi foarte simplu să se găsească o metodă”.

Directorul unității de învățământ spune că unii profesori care predau materii de examen nu vor să fie filmați.

Plus că școala nu are internet de viteză și nici dispozitive electronice speciale pentru astfel de cursuri. Astfel că, zilnic, 80 de elevi nu pot participa la ore alături de colegii lor din clase.

Director Lăcrămioara Petcu: ”La o clasă elevii au acces la învățământ sincron și un profesor nu a vrut să fie filmat și e dreptul lui, pentru ca acele lecții să nu apară în spațiul public, ca acele imagini să nu fie analizate tendențios de părinți, ca telespectatori. Vedeți la lecțiile sincron câte turbulențe apar cu hacker care distrug orele”.

Aceeași situație o întâlnim și la o școală gimnazială din Sectorul 3 al Capitalei, unde elevii care sunt acasă nu au lecții online în timp ce colegii lor sunt în clase. Părinții au depus chiar și o sesizare la școală.

”Reporter: Săptămâna trecută ce a făcut acasă? Raluca Roșu, părinte: A stat. Nu se crede în acest sistem sincron, că profesorul nu poate să fie atent și la copiii din clasa și la cei de acasă. Mulți nu vor să fie filmați, nu avem o problemă cu ei, camera poate să filmeze tabla, noi vrem să vedem și să auzim ce se predă, nu-i filmează nimeni pe ei”.

 

Profesor: ”Sunt complicat de făcut ”

 

Profesorii recunosc că sistemul hibrid nu funcționează.

”Reporter: Ați avut ore online? Profesor: Nu, deocamdată nu am făcut așa. E mult mai greu să iau laptopul să fac și online. Reporter: Și dvs cum ați făcut online până acum? Profesor: Am încărcat link-urile pe platformă și asta-i tot. Reporter: Și atât? Profesor: Da, atât”.

”Profesor: Depinde ce înțelegeți prin online, adică alea de discuții, așa stil zoom, așa sunt complicat de făcut. Păi, au fost setări, copiii, știți cum e, până își iau conturile de la unu la altul, că sunt zăpăciți copiii. Reporter: Ei sunt de vină?”.

Rând pe rând, mai multe cadre didactice de la o școală din Capitală ne-au spus că de când a început anul școlar nu au susținut deloc lecții online.

Nu au predat în sincron și pentru elevii din clasă și pentru cei de acasă, iar motivele sunt printre cele mai diverse: unii profesori nu vor să fie filmați, în timp ce alții nu cred în cursurile online.

Sunt și dascăli care recunosc că le trimit elevilor de acasă mesaje cu lecțiile și temele. Am încercat să vorbim cu directorul unității de învățământ însă nu a vrut să comenteze.

”-Ați anunțat-o că suntem aici? -Da, doamna nu dorește să acorde un interviu”.

Iar în Argeș o profesoară a anunțat inspectoratul că nu dorește să predea online pentru a-și proteja datele personale.

Liliana Muguleț: ”Își manifestă dreptul la imagine, la protecția imaginii și a vocii”.

Ludovic Orban: ”Nu pot să îmi imaginez că un profesor poate să refuze să le predea copiilor, vom lua măsuri legale care se impun în astfel de situații''.

La nivel național, în acest moment 4.406 de unități de învățământ funcționează în sistem hibrid.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult