Amazon negociază deschiderea primului său depozit în România. Unde va fi amplasat
Un antreprenor din Iaşi negociază cu cel mai bogat om de pe pământ ca să-l determine să parieze pe regiunea Moldovei pentru deschiderea unui centru logistic, scrie Ziarul de Iași.
Amazon, gigantul american din domeniul comerţului online deținut de Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, are în plan extinderea capacităţii logistice, iar firma ieşeană Deco Dem Natura, patronată de Constantin Panainte, se pare că îi pregăteşte terenul în acest sens.
Omul de afaceri a cumpărat în luna februarie a.c. mai multe hectare de teren în zona de est a ţării, respectiv în comuna Cordun, aflată în imediata apropiere a oraşului Roman, unde intenţionează să înceapă construcţia unui centru logistic.
Zona este una cu potenţial, având acces la reţele de gaz, energie electrică, cât şi la infrastructură rutieră şi de cale ferată.
Panainte a lăsat de înţeles că printre companiile cu care poartă discuţii pentru semnarea unui contract de închiriere s-ar afla şi Amazon, însă a evitat să îl arate drept un client „sigur”.
„Pentru moment nu putem discuta despre asta, atunci când va deveni o certitudine o să facem publică informaţia. Zona este foarte bună, iar în decizia de a construi lângă municipiul Roman, în comuna Cordun, a contat foarte mult faptul că oraşul se află în mijlocul regiunii de est a ţării şi este străbătut de drumul european E85. Va fi un depozit logistic în zonă cum are şi Lidl, Profi, exact cum intenţionează să facă şi Kaufland... Locaţia permite eficientizarea proceselor de aprovizionare”, a spus Constantin Panainte.
Și primarii din zonă știu de negocierile cu Amazon
Informaţia că americanii de la Amazon poartă negocieri cu firma din Iaşi pentru implementarea proiectului în zona lor este cunoscută atât în rândul reprezentanţilor autorităţilor comunei Cordun, cât şi al celor din Roman.
„S-a vehiculat această informaţie în mediul public, dar la ora actuală nu vă pot oferi date concrete. Este o idee, sunt probabil nişte discuţii, dar nimic mai mult momentan, cel puţin din câte ştiu eu. Acum, însă, nu există o informaţie sută la sută certă că cei de la Amazon vor avea un centru logistic la nivelul comunei noastre. Multe companii îşi iau măsuri de precauţie în perioada asta. Mai reanalizează planul de dezvoltare, al investiţiei. Rămâne de văzut ce se va întâmpla”, a spus Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun.
Nici primarului municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu, nu îi este străină informaţia.
„Am auzit şi eu acest zvon, anume că în centrul logistic care se va construi lângă Roman, în comuna Cordun, este posibil să îşi facă apariţia şi compania Amazon, însă nu ştiu să vă spun dacă este adevărat sau nu. Totuşi, dacă se va concretiza, investiţia este benefică pentru toţi”, a subliniat edilul romaşcan.
Amazon este activ în România, dar depozitul de la Roman ar fi primul din țară
Compania Amazon este deja activă în România prin cele două centre de dezvoltare şi tehnologie din Iaşi (deschis în 2005) şi Bucureşti (în 2018), însă dacă centrul de distribuţie s-ar concretiza, ar fi singurul din ţară.
Extinderea face parte din strategia globală a gigantului american de a-şi construi o reţea de transporturi care să ofere livrări rapide, dar şi pentru a încerca să ţină sub control costurile de livrare, al căror pondere în vânzări a crescut continuu.
Amazon Development Center, principala companie din România a retailer-ului Amazon, în 2019 a înregistrat o cifră de afaceri de 321,27 milioane lei (66,9 milioane euro), în creştere cu 25,5% faţă de anul precedent.
Numărul mediu de angajaţi din cele două centre de tehnologie din Iaşi şi Bucureşti a crescut cu peste 867 de persoane faţă de anii trecuţi, ajungând la 1.956, potrivit datelor de la Finanţe.
Sediile găzduiesc departamente precum Technology Development, Compliance Operations, Retail Services şi Digital Imaging, toate fiind implicate în dezvoltarea, inovarea soluţiilor tehnologice şi consolidarea operaţiunilor de pe site-ul Amazon.
De asemenea, compania se află printre pionerii aplicaţiilor de inteligenţă artificială. S-a impus pe piaţa asistenţilor vocali prin Alexa, fiind unul dintre produsele de succes din această arie, pe lângă Google Assistant.
În centrele din Iaşi şi Bucureşti se lucrează atât la soluţiile lingvistice, cât şi la testarea produselor Alexa.
Sursa: Cristian Anton, ziaruldeiasi.ro
Dată publicare: 06-07-2020 10:26