Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sfaturi pentru viitorii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde. Ce trebuie să le ceară instalatorilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei care s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice sunt acum în etapa în care urmează să își aleagă instalatorii și apoi echipamentele.

Lista instalatorilor care vor monta panourile fotovoltaice și bateriile ar urma să apară săptămâna viitoare. La ce să fie atenți viitorii prosumatori a explicat Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Dan Pîrșan: „Viitorii prosumatori pot beneficia de un sistem de 4-5 kW, cu materiale de top, calitate bună. (…) Tendința este ca din bugetul fix, 6.600 euro, materialele ofertate să fie de o calitate și un preț mai mic astfel încât profitul instalatorului să se maximizeze. Important e că noii prosumatori pot condiționa instalatorii să folosească anumite materiale”.

Asociația Prosumatorilor explică într-un scurt ghid care sunt elementele la care beneficiarii să fie atenți, înainte de instalarea echipamentelor.

Dan Pîrșan: „În primul rând, la panouri, noii prosumatori trebuie să condiționeze instalatorii în a avea pe casă montate panouri cu o eficiență cât mai mare. Noi am recomandat peste 22%, asta înseamnă că sunt de tehnologie nouă și aș merge până acolo încât să le cerem certificat de conformitate în limba română”.

Citește și
Card
Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii
Detaliile la care trebuie să fie atenți prosumatorii

Invertoarele sunt cele mai importante componente ale sistemului fotovoltaic, a mai spus Dan Pîrșan.

Dan Pîrșan: „Invertoarele au o serie de elemente care sunt într-un fel obligatorii, cum ar fi faptul că ele trebuie să aibă capacitate off-grid. Adică în momentul când nu mai avem rețea, să zicem, invertorul funcționează pe baterii. (…) Majoritatea nu fac asta și din cauza asta oamenii trebuie să fie atenți”.

Majoritatea invertoarelor de pe piață sunt, însă, chinezești. Recent, Ministerul Energiei a atras atenția într-un proiect aflat în dezbatere publică faptul că există în aceste cazuri risc de spionaj.

Dan Pîrșan: „Echipamentele chinezești au avantajul că sunt ieftine, au avantajul că sunt multe, au avantajul că funcționează și că nu se strică. Iar legat de partea de spionaj și de atac cibernetic ș.a.m.d., (…) România nu are un laborator de testare a acestor invertoare, așa cum au celelalte țări, de exemplu. Vă dau un exemplu, în Cehia există anual cereri de acreditare și am văzut o cerere de 20 de invertoare, din care s-au acreditat doar cinci”.

Care sunt riscurile în cazul acestor tipuri de invertoare, dar și mai multe sfaturi pentru alegerea panourilor fotovoltaice și ale acumulatorilor puteți vedea în materialul video.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult