iBani. Cum ar putea evolua dobânzile în următoarea perioadă. Ce arată analizele economiștilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Vedem semne de scăderi de dobânzi, dar mai timide momentan.
Băncile au venit și ele acum, la început de an cu oferte mai bune pentru creditele ipotecare cu dobânzi fixe și în curând ar urma să înceapă și programul Noua Casă.
Dar haideți să vedem întâi cum au evoluat cei doi indici ROBOR și IRCC.
Ce vedem în acest grafic este că acum, la început de an, scad...însă foarte usor.
Sunt cei doi indici in functie de care sunt calculate creditele cu dobândă variabilă, și daca ei scad atunci scad și ratele.
IRCC, vedem ca a rămas sub 6%, dar din aprilie va scădea ușor, până la 5,79%. Asta va aduce și rate mai mici, dar... cum spuneam...nu cu mult.
Iar ROBOR, folosit acum doar pentru credite mai vechi, a scăzut la 6,14%. Încă e peste IRCC, dar este cel mai scăzut nivel din 2022 încoace.
Cum spuneam, aceștia sunt luați în considerare pentru creditele cu dobândă variabilă, adică dobânda finală este acest indice plus o marjă fixă a băncii, care este în general în jur de 2,5%.
La noua casă, în schimb, care ar putea reîncepe din februarie - martie, marja fixă e doar de 2%, la care adaugă IRCC. Așadar, un credit cu dobândă variabilă.
Să nu uităm și de avantajul că pentru locuințe mai ieftine de 70.000 de euro și avansul este mai mic, de 5%. Cei care sunt interesați trebuie să știe că acum au nevoie de un venit de cel puțin 5.400 de lei pe lună, pentru a putea împrumuta bani pentru o locuință de 70.000 de euro sau... aproape 9.700 de lei pentru o locuință mai mare, de 140.000 de euro...pentru că și rata depășește în acest caz 4.300 de lei, conform finzoom.ro.
Dar, ce observăm pe piață este că băncile au venit acum la început de an cu dobânzi mai mici pentru creditele cu dobândă fixă în primii 3 sau 5 ani de credit.
Sunt mai multe bănci care oferă dobânzi fixe de 5,8 - 5,9 - acestea sunt cele mai bune oferte, valabile în general pentru louințe noi. Este mai puțin decât în cazul creditelor cu dobândă variabilă care ajung la aproximativ 8,5%.
Sigur că așteptarea este ca dobânzile să scadă. Dobânda fixă vine cu avantajul că oferă stabilitate, dar să nu uităm că vine și cu riscuri... nu este exclus ca la un moment dat în cei 5 ani, în perioade cu scăderi, această dobândă fixă să fie mai mare decât cea variabilă.
Ce știm acum este că dobânzile vor mai rămâne o perioada destul de sus, pentru că și inflația e încă destul de ridicată... dar tendința este de scădere. Analizele economiștilor arată că banca națională ar putea începe să scadă treptat dobânda cheie, dar abia pe la începutul verii.
Asta înseamnă însă ca dobânzile la creditele mai noi, calculate în funcție de IRCC vor scădea mai greu, pentru că așa cum știm, acest indice are o întârziere de 6 luni.
În concluzie, in speranta că nu vor mai exista alte șocuri care sa duca la cresterea inflației... așa cum arată lucrurile acum... spre finalul anului ratele pentru credite ar putea scădea mai serios.