Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Standard&Poor’s a confirmat ratingul României la BBB minus, cu perspectivă negativă. Florin Cîţu: Am reuşit imposibilul

Standard&Poor’s a confirmat vineri ratingul României la nivelul BBB-/A-3, cu perspectivă negativă, aşteptările fiind ca noul guvern care se va forma după alegeri să ia măsuri credibile pentru a stabiliza datoria publică a ţării la sub 60% din PIB.

 

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a comentat pe Facebook decizia Standard&Poor’s de a menţine ratingul României, calificând-o drept o victorie.

El subliniază că într-un an în care majoritatatea ţărilor dezvoltate au suferit tăieri ale rating-ului de ţară, guvernarea liberală a câştigat încrederea investitorilor.

”Anticipăm că economia se va contracta cu 5,2% în 2020, iar deficitul bugetar va atinge 9,2% din PIB”, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.

S&P a menţinut perspectiva negativă a ratingului din cauza riscurilor legate de balanţa fiscală şi balanţa externă.

Citește și
Florin Citu
Ministrul de Finanțe: ”Noi nu creştem taxe. Şi nu vor creşte dobânzile în România”

 

Ratingul ar putea fi îmbunătățit dacă noul guvern ia măsuri rapide 

 

Agenţia avertizează că ratingul de ţară al României ar putea fi revizuit în sens negativ dacă dezechilibrele fiscale şi cele externe se vor menţine la un nivel ridicat o perioadă de timp mai îndelungată decât se aşteaptă în prezent S&P.

În schimb, S&P ar putea îmbunătăţi perspectiva ratingului la stabilă, dacă noul guvern al României va lua rapid măsuri de consolidare fiscală.

România mai beneficiază de rating BBB-, cu perspectivă negativă, din partea Fitch şi de rating Baa3/A-3, cu perspectivă negativă, din partea Moody’s.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult