Scutirile de impozite în mai multe sectoare economice urmează să fie eliminate de guvern. Primii pe lista tăierilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Premierul Marcel Ciolacu spune că urmează să fie luată o decizie, în coaliție, după ce atât Comisia Europeană, cât și instituții financiare internaționale au recomandat țării noastre eliminarea excepțiilor fiscale, care costă acum bugetul statului peste 70 de miliarde de lei.
Imediat ce a fost instalat în funcție, ministrul liberal al finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că este nevoie de o restructurare a facilităților fiscale în IT și construcții. Premierul PSD Marcel Ciolacu spune că nu este momentul potrivit, dar recunoaște că excepțiile de la plata unor taxe și impozite ar trebui eliminate.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Avem un sistem fiscal unde nu mai există cotă unică, avem 16, 5, 3, 8, 9, nimeni nu mai știe - cota unică e unică. Sunt ferm convins că, împreună cu constructorii, cu IT-iștii, toți cei care au excepții, vom avea dialog și vom găsi soluția cea mai bună. Nu pot acum să intru cu bocancii peste constructori, când ei cel puțin în trimestrul 1 au salvat România de a intra în recesiune. Confruntați cu o mare lipsă de forță de muncă, patronii din construcții cer ca măsura să nu fie luată cel puțin o perioadă.”
Cristian Erbașu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii: „O eliminare sau o diminuare a facilităţilor în acest moment ar fi extrem de nocivă pentru piaţă, pentru mediul investiţional şi pe următoarea perioadă, un an, un an şi jumătate, sperăm să nu se acţioneze asupra acestor facilităţi.”
Guvernul are în plan eliminarea excepțiilor pentru că, potrivit angajamentelor pe care România și le-a luat în fața Comisiei Europene, stimulentele din construcții ar trebuie să fie reduse gradual până în 2025, de exemplu, la fel și alte excepții fiscale. Programatorii, la fel ca angajatorii din domeniul construcțiilor, sunt scutiți de impozitul pe venit de 10 procente. Iar cei din agricultură și industria alimentară nu plătesc nici impozit pe venit, dar nici contribuția la sănătate și cea de la pilonul doi de pensii. În momentul de față, România acordă facilități fiscale de 72 de miliarde de lei, adică scutiri de la unele impozite și taxe pentru categorii profesionale, precum cele din construcții și din IT.
O decizie de restructurare a facilităţilor fiscale ar urma să fie luată în Guvern în această vară. Discuțiile au loc în contextul în care România a evitat ''la mustață'' recesiunea în primul trimestru al acestui an, înregistrând însă o creștere economică extrem de firavă, de doar 0,1% față de sfârșitul anului trecut. Guvernul estimează că, pe tot anul, creșterea economică va fi de cel puțin 3% față de 2022.