Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schemă de ajutor de 450 de milioane de euro pentru afaceri în zone defavorizate. Se califică și producția de armament

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ce angajatorii au aflat că de luna viitoare vor avea de acoperit costuri mai mari, odată cu creșterea salariului minim, statul anunță că îi ajută cu bani de la buget.

Afacerile care vor să se extindă, mai ales pentru export, cu producție în zone mai puțin dezvoltate, vor putea accesa granturi de până la 50 milioane de euro. Specialiștii spun că, dincolo de bani, fabricile mai au nevoie de șosele pe care să-și transporte rapid mărfurile.

De anul viitor, câte 150 de milioane de euro pe an vor fi acordate ca ajutoare industriei prelucrătoare.

Schema de ajutor are un buget total de 450 de milioane de euro, pe următorii trei ani. Cei care au afaceri în București nu se califică, programul fiind destinat celorlalte regiuni ale țării, mai puțin dezvoltate. Banii sunt acordați inclusiv pentru acoperirea salariilor pentru o perioadă de doi ani, dar și pentru cheltuielile cu chiria, utilitățile și echipamentele, inclusiv pentru leasing.

Contractele se vor semna de anul acesta.

Citește și
fabrica ro
De la pantofarul Europei la o industrie în declin. Orașul care se dezvoltă cu fonduri europene fabricând încălţăminte

Se pot califica pentru ajutorul de stat afaceri din industria prelucrătoare, de la croitorii, brutării, distilerii de băuturi alcoolice, fabrici de bere, de îmbrăcăminte, armament, până la producători de electronice și componente auto. O companie poate să primească cel mult 50 de milioane de euro, însă trebuie îndeplinite mai multe condiții deodată.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Companiile pot accesa granturi pentru investiţiile de la zero sau pentru crearea unei noi activităţi economice.”

De exemplu, e nevoie ca afacerea să fie rentabilă, să dispună deja de 25% din investiția planificată și să mențină locurile de muncă cel puțin trei ani.

Tocmai lipsa de oameni este cea mai mare amenințare pentru industrie. Multe fabrici și uzine au fost desființate după 1990 şi oamenii au luat drumul străinătății. Apoi, în timpul pandemiei de Covid, 100.000 de angajați au ieșit din industrie. Acum mai sunt în jur de 1 milion de oameni care lucrează în acest sector - cei mai mulți în industria auto și domeniile conexe.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: „Industria, în total, ocupă până undeva la 20%, iar cea prelucrătoare ajunge la 15% din formarea PIB, ceea ce ar duce la investiții mai mari în industrie ar fi dezvoltarea infrastructurii. Cei din industrie nu au cum să-și ducă produsele de unde le fabrică în Europa Occidentală. Potențial de creştere există mai ales pe piaţa externă.”

După scăderi în ultimii doi ani, industria prelucrătoare dă semnale de revenire în ultimele luni, spun specialiștii. Industria noastră poate concura însă la nivel european doar dacă avem infrastructură rutieră, iar intrarea noastră în Schengenul rutier se face fără întârzieri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult