Românii renunță la visul de a fi proprietari din cauza dobânzilor. Numărul celor care vor să-și cumpere case, în scădere

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prețurile tot mai mari și condițiile de creditare tot mai stricte au scăzut interesul românilor pentru cumpărarea de locuințe. Un studiu arată că cei dispuși să-și cumpere propria casă sunt cu 10% mai puțini decât anul trecut.

Ca urmare, închirierea pe termen lung a devenit o opțiune tot mai căutată, mai ales în marile orașe.

Un apartament din Sibiu, de 75 de metri pătrați, complet mobilat și utilat, este oferit atât la vânzare - cu 169 de mii de euro -, cât și la închiriere, cu 600 de euro pe lună.

Agent imobiliar: „Un eventual client cumpărător ar avea o rată de aproximativ 800-850 de euro, ceea ce înseamnă că ar depăși valoarea ratei lunare pe cea a unei chirii.”

Un studiu realizat de o companie de profil arată că intenția de cumpărare a unei locuințe a scăzut la 33% pentru 2025, față de 43% cât era anul trecut. Se întâmplă asta din cauza prețurilor tot mai mari ale locuințelor, dar și a condițiilor dure de creditare. În consecință, românii rămân în chirie mai mult timp, în special în marile orașe.

Citește și
cladiri vechi
Piața imobiliară din România se clatină. Riscuri seismice și unul dintre cele mai vechi stocuri de locuințe din Europa

Cătălin Crăciun, specialist în imobiliare: „De regulă, cei care apelează la chirii pe termen mai lung sunt tineri proaspăt căsătoriți sau cupluri care, de regulă, lucrează de acasă, cei care nu se încadrează în mod cert la o creditare ipotecară sau calculul unei rate lunare le-ar depăși posibilitățile.”

Gabriel Blăniță, consultant imobiliar: „Odată cu încetinirea economiei, cu inflația care persistă și cu dobânzile care nu dau semne de scădere, ne așteptăm ca cei care nu-și permit încă să cumpere o locuință să petreacă mai mult timp în chirie, fie de voie, fie de nevoie.”

Miruna Geter, agent de vânzări: „O chirie pe care anterior o gândeau pe termen scurt, acum o preferă pe termen mediu spre lung. Băncile au crescut dobânzile foarte mult în ultima vreme.”

Chiriașii își pot alege o locuință la standarde pe care nu și le-ar permite dacă ar cumpăra. Cum sunt, de exemplu, cartierele rezidențiale de blocuri noi, atât de căutate. În plus, pot avea diverse cereri către proprietar.

Chiriaș: „Mi se pare imposibil să-ți cumperi singur un apartament fără ajutor.”

Proprietara unui apartament: „E mai solicitant psihic: una e să ai o rată la bancă, care să te mențină fix acolo, decât să fii în chirie și să ai posibilitatea de a te muta în momentul în care nu-ți mai permiți.”

Trei sferturi dintre românii de la oraș sunt proprietari de locuințe. 16% coabitează alături de rude sau prieteni și doar 11% plătesc chirie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult