Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii își fac griji pentru pensie, dar nu pun bani deoparte. Pe ce îi cheltuie

Your browser doesn't support HTML5 video.

90 la sută dintre tinerii români îşi fac griji pentru pensie, însă doar 5 la sută dintre ei pun bani deoparte pentru bătrâneţe.

Informaţia apare într-un studiu comandat de o companie britanică, care a vrut să vadă care sunt obiceiurile de economisire, inclusiv în România. La noi, în lipsa unei educaţii financiare, mulţi consideră că economisesc atunci când adună bani pentru vacanţă, maşină sau vreun gadget. În realitate, sumele strânse de la o lună la alta sunt folosite doar pentru o cheltuială mai mare.

Studiul care analizează obiceiurile de economisire ale tinerilor se bazează pe răspunsurile a trei mii de români care locuiesc în oraşe.

Potrivit cercetării, 17 la sută dintre cei care au între 18 şi 38 de ani nu reuşesc deloc să pună bani deoparte şi cheltuie tot ce câştigă într-o lună.

Tânăr: "Nu reuşesc să fac economii, pe mine mă ajută părinţii mai mult."

Citește și
pusculita economii
Toți copiii români au de acum un cont de economii la stat. Ce trebuie să știe părinții înainte de a depune bani

Tânără: "Te duci în magazin, vezi pantofi şi rochii şi peste o săptămână te întrebi ce am făcut cu banii."

Sunt însă şi tineri chibzuiţi. 47 de la sută dintre adulţii de până-n 38 de ani susţin că fac constant enonomii. Problema este că banii nu stau prea mult în puşculiţă.

38 la sută dintre ei îi dau pe vacanţe, 22 la sută vor să îi folosească atunci când îşi cumpără o locuinţă, iar 10 la sută îi cheltuiesc în situaţii neprevăzute.

Doar 5 la sută dintre tinerii români care reuşesc să facă economii pun banii deoparte, într-un cont, pentru copii.

Sociolog: "Am strâns tot anul şi de Revelion mă duc într-o vacanţă exotică, aceasta nu înseamnă o economisire, practic.

Economisirea înseamnă să pui din venitul curent un anumit procent în fiecare lună pentru a fi acolo, pur şi simplu, pentru a avea o rezervă."

Pe de altă parte, deşi unii declară că strâng bani ca să îşi cumpere o casă, peste jumătate admit că e dificil să achiziționeze una. 60 la sută întâmpină dificultăţi atunci când solicită un credit ipotecar, potrivit studiului "Millennial Money Report".

Specialist finanțe: "Casa ideală trebuie să valoreze maxim 2,5 ori venitul anual. În cazul în care un tânăr are venit de 2.500 lunar, casa ideală pentru el trebuie să fie de 20 de mii de euro.''

Aproape jumătate dintre "millennials" îşi ţin economiile în conturi, puţin peste 20 la sută la saltea şi doar 6 la sută investesc în acţiuni şi fonduri mutuale. Doar 5 la sută se gândesc la bătrâneţe.

Profesor finanțe: "Dacă ne dorim o pensie care să ne scutească de emoţiile traiului zilnic la bătrâneţe, ar trebui 20 la sută economisit în acest scop. Instrumentele ar fi fonduri de pensii private, sau dacă începi devreme, poţi să investești în acţiuni şi fonduri mutuale. Au randament superior celor din depozitele bancare."

Potrivit studiului "Millennial Money Report", în România cel mai mult economisesc tinerii din Braşov - în medie 108 euro pe lună. Urmează cei din Bucureşti, Iaşi, Cluj.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi europeni, cei mai strângători sunt berlinezii, care pun deoparte în fiecare lună 291 de euro. Tinerii unguri - din Budapesta - acumulează lunar 177 de euro, iar cei din Sofia - 130.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult